Project

(On)zichtbare criminaliteit: omgaan met conflictgerelateerd seksueel geweld in internationale en nationale contexten. Een casestudy van Oekraïne

Acroniem
(In)visible crime
Code
41E08923
Looptijd
01-05-2023 → 31-05-2025
Financiering
Europese middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Social sciences
    • Human rights law
Trefwoorden
mensenrechten
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Conflictgerelateerd seksueel geweld is een complex fenomeen dat gevolgen heeft voor de levens van miljoenen mensen over de hele wereld, die er direct het slachtoffer van werden of wier gemeenschappen leden onder de gevolgen ervan. In tegenstelling tot veel andere internationale misdaden kreeg conflictgerelateerd seksueel geweld tot nu toe echter geen behoorlijke erkenning op internationaal niveau, of het nu een speciaal internationaal verdrag was of uitgebreide jurisprudentie van internationale rechtbanken en andere internationale organen. Terwijl de oorlog woedt op het grondgebied van Oekraïne, is de vraag die steeds meer op de voorgrond treedt of, gezien de huidige internationale ontwikkelingen, de wreedheden van seksueel geweld die midden in Europa zijn begaan, correct zullen worden vervolgd en eerlijk zullen worden bestraft. En als de bestaande juridische instrumenten niet voldoende zijn om dat te doen, of de Russisch-Oekraïense oorlog een noodzakelijk momentum zou kunnen vormen om de inhoudelijke veranderingen in gang te zetten.

Het project is gericht op het onderzoeken van formele en informele belemmeringen die een effectieve reactie op conflictgerelateerd seksueel geweld op internationaal niveau en binnen de huidige Oekraïense context in de weg staan. Het zal de eerste in zijn soort zijn die een uitgebreide verkenning doet van de Oekraïense ervaring met het omgaan met seksueel geweld in verband met de Russisch-Oekraïense oorlog, waarbij de top-downbenadering (aflopend van internationaal naar nationaal niveau) wordt toegepast. De verkenning zal worden uitgevoerd door middel van desktoponderzoek, inclusief kritische juridische en feministische analyse van het opensource-materiaal en bevestigd door de sociaal-juridische kwalitatieve studie met de experts en professionals uit Oekraïne die in het veld werken.

 
Rol van UGent
Het project wordt uitgevoerd binnen het Justice Visions team van het Human Rights Center van de Universiteit Gent onder het mentorschap van Prof. Tine Destrooper (Universiteit Gent, België).
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.