Project

Gerodent PLUS: eerstelijnsmondgezondheid voor thuiswonende ouderen - deel 2

Acroniem
Gerodent Plus
Code
174G04524
Looptijd
01-09-2024 → 31-08-2026
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Dentistry not elsewhere classified
    • Health promotion and policy
    • Preventive medicine
    • Elderly care
    • Primary health care
Trefwoorden
gerodontologie Mondgezondheid eerstelijnszones interprofessionele samenwerking
 
Projectomschrijving

Doel:

Het doel van Gerodent PLUS is het promoten van een goede mondgezondheid en het creëren van de nu afwezige continuïteit in het verlenen van mondzorg voor de snelgroeiende groep kwetsbare thuiswonende ouderen op het niveau van de eerstelijnszones. Dit doel wordt nagestreefd door middel van (1) verbeterde interprofessionele samenwerking tussen de zorgdragers en (2) het verbeteren van de toegang tot mondzorg voor kwetsbare en zorgafhankelijke ouderen die thuis verblijven of in een vorm van beschermd wonen of intermediaire woonvorm al of niet met ondersteuning. Dit laatste doen we door het verhogen van de oral health literacy bij de zorgvragers en hun mantelzorgers en het sensibiliseren van mondzorgprofessionals om de toegang tot hun zorgomgeving te verbeteren. Ten slotte (3) willen we kwetsbare thuiswonende ouderen reactiveren tot reguliere mondzorg door het aanbieden van een laagdrempelig eerste contact en informatie verstrekking buiten de tandartspraktijk. Binnen het project wordt ingezet op twee eerstelijnszones en bijhorende zorgraden zodat er context specifiek en transdisciplinair samengewerkt kan worden in functie van de noden in de regio.

 Doelgroep:

  • Zorgvragers: kwetsbare thuiswonende en zorgafhankelijke ouderen (KTZO)
  • Informele zorgdragers: mantelzorgers van kwetsbare thuiswonende en zorgafhankelijke ouderen (KTZO)
  • Formele zorgdragers: zorgprofessionals: zorgverleners en welzijnswerkers actief binnen de eerstelijnszones (ELZ) die een actieve rol kunnen spelen rond mondzorg op het niveau van preventie en doorverwijzing (huisartsen, zorg- en verpleegkundigen, poetshulpen, apothekers, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en maatschappelijk werkers) in samenwerking met de mondzorgprofessionals (tandartsen en mondhygiënisten).

 Verloop:

In deel 1 van het Gerodent PLUS project (1/2/2022 – 31/8/2024) zijn de kennis, attitude, noden en barrières geïnventariseerd m.b.t. dagelijkse mondzorg en het tandartsbezoek bij KTZO en hun informele zorgdragers. Deze inventarisatie vond ook plaats bij professionele zorgverstrekkers inzake de interprofessionele samenwerking m.b.t. mondgezondheid. Dit  gebeurde zowel door kwalitatief als door kwantitatief onderzoek binnen de 2 betrokken eerstelijnszones (ELZ Rits en Scheldekracht) en in samenwerking met een stakeholdersgroep. De resultaten en inzichten hiervan laten toe om interventies te ontwikkelen t.a.v. zowel de zorgdragers als de zorgvragers, die aansluiten op de noden op het terrein en de lokale context, om dagelijkse mondzorg en interprofessionele samenwerking te verbeteren. De ontwikkelde interventies worden verder afgetoetst bij de stakeholders groep, de mantelzorgorganisatie ‘De Zorgsamen’ en PAWO (de patiënten adviesraad voor wetenschappelijk onderzoek van het UZ Gent).

In deel 2 van het Gerodent PLUS project (1/9/2024-31/8/2026) worden de ontwikkelde interventies binnen ELZ Scheldekracht en RITS verder uitgewerkt, geïmplementeerd en geëvalueerd. Via een mondgezondheidspromotie campagne (a.h.v.  brochures, webinars enz…), gebaseerd op de noden en barrières die werden ervaren door de KTZO en hun mantelzorgers, worden beide groepen empowered om aandacht te geven aan of actie te ondernemen rond hun mondgezondheid of die van hun naaste. De interventie zal verspreid worden via de reeds bestaande structuren en kanalen waarmee zorgvragers en informele zorgdragers in contact komen (bv. logo’s, lokale besturen, mantelzorgverenigingen, thuiszorgorganisaties,…) en via gezondheidsprofessionals in de ELZ. Aanvullend hierbij worden workshops georganiseerd voor de KTZO en hun mantelzorgers waarin kennis en vaardigheden rond mondgezondheid aan bod komen. Bovendien zal uitgetest worden of een laagdrempelig contact buiten de reguliere tandartspraktijk ouderen opnieuw kan doen instromen in de eerstelijnszorg.

Op het niveau van de zorgprofessionals wordt in eerste instantie gefocust op de samenwerking tussen de huisarts, tandarts en apotheker. De interventie zal o.a. het organiseren van ‘huiskamergesprekken’ omvatten alsook het ontwikkelen van een e-learning module, gebaseerd op eerder bepaalde noden en met een focus op interprofessionele samenwerking. De proces- en effectevaluatie zullen toelaten het ontwikkelde materiaal te optimaliseren. Ten slotte wordt er een toolbox uitgewerkt in samenwerking met de stakeholders, waarmee zorgraden aan de slag kunnen om mondzorg te integreren in het zorg- en welzijnsaanbod en de interprofessionele samenwerking vlotter te laten verlopen in hun Eerstelijnszone.