-
Social sciences
- Police administration, procedures and practice
Op verzoek van de Limburgse gouverneur, wordt een voorstudie gedaan inzake de mogelijkheden en de haalbaarheid van een fusie tussen de politiezones Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken, Kanton Borgloon, Tongeren-Herstappe en mogelijk ook de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. Het onderzoek biedt op volgende vragen een antwoord:
RQ1. Hoe groot is het draagvlak voor een fusie bij de verantwoordelijken van de politiezones in de betrokken gemeenten?
RQ2. Welke scenario’s hebben deze verantwoordelijken voor ogen? In welke vorm, op welk niveau en met welke partner wenst men samen te werken?
RQ3. Aan welke randvoorwaarden moet volgens de verantwoordelijken van de politiezones worden voldaan om in schaalvergroting te treden?
RQ4. Wat zal per scenario de mogelijke financiële impact zijn op de gemeentelijke dotaties van de deelnemende gemeenten?
RQ5. Hoe zal de lokale verankering gevrijwaard worden in een groter organisatorisch verband en in welke mate kan een grotere politiezone voldoende inspelen op lokale noden?
RQ6. Hoe vullen de politiezones vandaag hun basisfunctionaliteiten in, wat zijn de organisatorische sterktes en zwaktes en welke drempels kunnen worden geïdentificeerd om in schaalvergroting te gaan? Hoe kunnen deze drempels omgebogen worden?
RQ7. Wat is de mogelijke impact op de governance van een nieuwe fusiezone en hoe kan de sturing van en democratische controle op een mogelijke fusiezone versterkt worden?
Om op deze vragen te kunnen antwoorden, wordt een mixed method onderzoeksdesign voorgesteld die gebaseerd is zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek en dit gefaseerd met verschillende actoren. Het onderzoeksdesign behelst een grondige analyse van de betrokken politiezones, een peiling naar het draagvlak bij de respondenten, het analyseren van de scenario’s en het uiteindelijk presenteren van een haalbaar beeld van een fusieoperatie.