Project

Een Europees trainingsnetwerk voor functionele hybride coatings door moleculaire laagdepositie

Acroniem
HYCOAT
Code
41E09118
Looptijd
01-01-2018 → 30-06-2022
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Nanophysics and nanosystems
    • Surfaces, interfaces, 2D materials
    • Solid state chemistry
  • Engineering and technology
    • Functionalisation of materials
    • Materials synthesis
    • Surface engineering
Trefwoorden
oppervlakmodificatie nieuwe materialen dunne film moleculaire-laag depositie atomaire-laag-depositie hybride deklaag batterijen
Overige informatie
 
Projectomschrijving

HYCOAT is het eerste ETN op het raakvlak van chemie, fysica, materiaalwetenschappen en engineering dat zich bezighoudt met de synthese en toepassingen van hybride deklagen die gegroeid zijn door moleculaire laagafzetting (MLD). Met zelfbegrenzende binaire reacties is MLD de ideale ultradunne filmdepositietechniek, die unieke voordelen biedt voor de groei van uniforme, conforme hybride films met nauwkeurige en flexibele controle over de filmdikte en chemische samenstelling op moleculaire schaal. Op dit nieuwe gebied van MLD wordt pionierswerk verricht in nanowetenschapslaboratoria in heel Europa. HYCOAT biedt een Europese benadering ter vergemakkelijking van een interdisciplinair en multi-omgevingsplatform (universiteiten; onderzoekcentra; KMO's & grote industrieën) voor de opleiding van een nieuwe generatie MLD-onderzoekers. Een gecoördineerde inspanning van 10 begunstigden en 16 partnerorganisaties uit 7 Europese landen (België; Finland; Duitsland; Ierland; Nederland; Noorwegen en Spanje); HYCOAT richt zich op de ontwikkeling van nieuwe chemische precursoren; processen; karakterisering en modellering van MLD en de demonstratie van hybride deklagen in vier belangrijke toepassingsgebieden die relevant zijn voor de Europese industrie; in verpakking; biomedisch; elektronica en batterijen. Inzicht in en engineering van hybride deklagen door MLD is essentieel voor het brede scala van toepassingen en de interactie met de Europese high-tech-industrie wordt verzekerd door de actieve deelneming van 10 industrieën; 2 universitaire ziekenhuizen en een synchrotron-faciliteit. De opleiding zal plaatsvinden via onderzoekprojecten; cursussen en workshops; met de nadruk op zelfgestuurd; praktijkgericht; samenwerkend leren. Deze Europese kennisalliantie met een inter- en transdisciplinaire mobiliteit en een intensieve samenwerking tussen de particuliere en de openbare entiteiten is nodig om de volgende generatie onderzoekers toe te rusten en de huidige voortrekkersrol van Europa op het gebied van de MLD-wetenschap te extrapoleren naar een leiderschapspositie op het gebied van de economische en maatschappelijke effecten van door MLD mogelijk gemaakte innovaties.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent coördineert het project en zal zich concentreren op de ontwikkeling en in situ karakterisering van nieuwe MLD-processen.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.