Project

Smart*Light

Acroniem
Smart*Light
Code
41J09118
Looptijd
01-01-2018 → 31-12-2020
Financiering
Europese middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
 • Natural sciences
  • Applied mathematics in specific fields
  • Astronomy and space sciences
 • Engineering and technology
  • Ceramic and glass materials
  • Materials science and engineering
  • Semiconductor materials
  • Other materials engineering
Trefwoorden
ALD atomaire laag depositie coating moleculaire laag depositie MLD röntgenstraling
Overige informatie
 
Projectomschrijving

 In medische instellingen en industriële laboratoria wordt veelvuldig gebruik gemaakt van röntgenstraling, zoals voor screening op borstkanker en inspectie van lasnaden in pijpleidingen. Deze straling wordt al meer dan een eeuw op dezelfde wijze gegenereerd en heeft een relatief lage intensiteit. Voor geavanceerdere toepassingen, zoals de ontwikkeling van hightech materialen en nieuwe medicijnen, is hoge-intensiteit röntgenstraling echter onontbeerlijk.

 
Rol van UGent
Universiteit Gent is voornamelijk betrokken in de toepassing van deze vernieuwende X-stralen bron voor hoge-resolutie X-stralen tomografie (micro-CT). De onderzoeksgroep Stralingsfysica, deel van het UGent Centrum voor X-stralen Tomografie (UGCT) zal in samenwerking met het spin-off bedrijf XRE een eind-station ontwerpen en bouwen dat in staat is om micro-CT scans uit te voeren en de unieke karakteristieken van deze bron te exploiteren. In nauwe samenwerking met micro-CT gebruikers zal UGCT de specifieke voordelen van deze bron onderzoeken in een breed gamma aan toepassingen zoals geologie, materiaalkunde en farmacie. De UGent heeft hiertoe bijkomende financiering ontvangen van Provincie Oost-Vlaanderen
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.