-
Natural sciences
- Climate change
- Terrestrial ecology
- Environmental management
- Environmental monitoring
Context (inclusief mogelijke maatschappelijke impact, impact op regionaal, nationaal of internationaal beleid en / of overeenkomsten) Inzicht in ecosysteemgevoeligheid voor klimaat en antropogene verandering is van het grootste belang in de context van klimaatverandering en een grotere menselijke voetafdruk op ecosystemen. Vooral in droge gebieden die het welzijn van meer dan een derde van de wereldbevolking ondersteunen en beïnvloeden, kan de verandering van het functioneren van droge ecosystemen (EF) enorme effecten hebben op het levensonderhoud en de voedselzekerheid. Veel van het werk in verband met veranderingen in de dynamiek van vegetatie in droge gebieden is veroorzaakt door ernstige en aanhoudende droogtes die een verwoestende impact op het milieu hebben gehad. Veel droge gebieden over de hele wereld worden getroffen door woestijnvorming en de Millennium Ecosystem Assessment (MEA) stelt dat 10-20% van de droge gebieden al is aangetast, hoewel sommige invloedrijke rapporten veel hogere fracties claimen. Bovendien werden abrupte veranderingen in droge EF gemeld als gevolg van extreme weersomstandigheden of niet-duurzaam gebruik van hulpbronnen. Maar ondanks tientallen jaren van intensief onderzoek, blijven de inzichten met betrekking tot het functioneren van ecosystemen in het droge beperkt. UTURN streeft ernaar deze kloof op een geïntegreerde en holistische manier te overbruggen om de kennis op het onderzoeksgebied van ecosysteemstabiliteit, drempels en kantelpunten te bevorderen. Hoewel deze problemen in veel regio's van de wereld van belang zijn, zal UTURN zich expliciet richten op droge-landsystemen omdat ze overeenkomen met een van de meest kwetsbare ecosystemen ter wereld en de achteruitgang ervan is een groot probleem voor duurzame ontwikkeling van levensonderhoud en verhoogde voedselzekerheid. Als zodanig is het begrijpen en kwantificeren van keerpunten van ecosystemen van cruciaal belang om beleid, ecosysteembeheer en onderzoek naar klimaatverandering te ondersteunen. Door nieuwe methoden en inzichten te bieden over de veerkracht en stabiliteit van ecosystemen, waaronder een beter begrip van de oorzaken van abrupte veranderingen in het functioneren van ecosystemen, kan UTURN nuttig zijn voor de volgende internationale overeenkomsten:
- Verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, zoals SBD 2 (Zero Hunger), SDG 13 (Climate Action), SDG15 (Life on land)
- Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming UNCCD, met name de acties op het gebied van neutraliteit van landdegradatie en Land for Life
- Verdrag van de Verenigde Naties inzake biologische diversiteit UNCBD, met name het Strategisch plan voor biodiversiteit (Strategisch doel A) ‘De onderliggende oorzaken van biodiversiteitsverlies aanpakken door de biodiversiteit in de hele overheid en samenleving te integreren’.