Project

Rewilding en herstel van intertidale ecosystemen voor koolstof opslag, klimaatadaptatie en bescherming van biodiversiteit

Acroniem
REWRITE
Code
41K09123
Looptijd
01-10-2023 → 30-09-2028
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Conservation and biodiversity
    • Ecosystem services
    • Environmental rehabilitation
    • Wildlife and habitat management
Trefwoorden
rewilding intergetijdengebied kustbescherming klimaatverandering biodiversiteit
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Binnen de Europese kustzones vormen intergetijdengebieden, bestaande uit zachte sedimenten die bij eb boven water komen, complexe zeelandschappen die meer dan 10 000 km2 bestrijken langs de 35 000 km lange kustlijn. Deze habitats leveren meerdere ecosysteemdiensten een groot potentieel om de biodiversiteits- en klimaatcrisis het hoofd te bieden door bij te dragen aan koolstofneutraliteit, klimaatveerkracht en biodiversiteit ondersteuning. Niettemin blijven deze zeelandschappen gefragmenteerd en bedreigd, wat resulteert in een afname van het aanbod aan ecosysteemdiensten. Rewilding, een op de natuur gebaseerde oplossing, is een nieuw concept voor zeelandschappen om deze situatie om te keren en ‘de natuur (opnieuw) het werk te laten doen’, en aldus te zorgen voor klimaatbestendigheid, ondersteuning van de biodiversiteit en andere maatschappelijke voordelen van de toekomstige Europese kustlijn. Binnen een netwerk van 10 demonstratoren en 25 partners uit 11 Europese staten, waaronder 8 met een getijdenkust, plus Groot-Brittannië en Canada en de VS, zal REWRITE een interdisciplinair consortium van exacte, milieu-, sociale en menswetenschappers samenbrengen om de huidige ecologische en sociale uitdagingen voor het opnieuw verwilderen van zeelandschappen in het getijdengebied aan te pakken. Door innovatieve benaderingen zal REWRITE zich richten op het verband tussen klimaat, biodiversiteit en samenleving, om vier specifieke doelstellingen te bereiken: - identificeren van ecologische, sociale en culturele drijfveren en barrières om intergetijdengebieden opnieuw in te richten binnen de context van de klimaatverandering; -de belanghebbenden sterk betrekken om een ​​stapsgewijze verandering te bewerkstelligen in hun waardering voor de natuurlijke functie van zeelandschappen en hun belangen integreren in een gezamenlijk ontwerp van een scenario voor de toekomstige Europese kustlijn; -trajecten inschatten en opschalen voor intergetijdengebieden van het lokale naar het Europese niveau, na herwildering (passief), herstel (actief), “business as usual” of “doe niets” opties; -instrumenten en methoden vaststellen voor succesvolle herverwildering om een ​​hoog ecologisch en maatschappelijk co-voordeel/lage kosten ratio te garanderen voor een klimaatneutrale en veerkrachtige Europese kustlijn.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.