-
Humanities and the arts
- Documentary film
-
Social sciences
- Democratic innovations
- Visual anthropology
-
Engineering and technology
- Urban and regional planning policy, instruments and legislation
In België zijn voedselbanken-en ondersteuningen vandaag meer dan ooit actief. In 2023 maakten minstens 214.000 mensen gebruik van lokale voedselondersteuning. Sinds 2019 is het aantal hulpvragers van voedselondersteuning met maar liefst 27% gestegen1. In tijden van een dalend aanbod van voedselhulp, overschaduwt ‘de vraag naar meer voedselhulp’ in het maatschappelijk debat:
(1) de kritische benadering van de ecologische duurzaamheid van voedselhulp
(2) de kritische benadering van de sociale duurzaamheid van voedselhulp als armoedebestrijding
(3) de kritische benadering van de participatie van hulpvragers en vrijwilligers van lokale voedselondersteuningen in het voedselhulp-systeem.
Het participatieve filmproject beoogt ruimte te creëren in het maatschappelijk debat voor deze kritische vragen middels de valorisatie van de opgebouwde UGent-expertise omtrent voedselhulp én middels de valorisatie van de participatie van hulpvragers en vrijwilligers van Gentse voedselondersteuningen in het maatschappelijk debat en beleidsontwikkeling omtrent voedselhulp en armoedebestrijding.
Het participatief filmproject beoogt deze valorisatie te realiseren via
(1) een participatieve filmproductie met hulpvragers en vrijwilligers van Gentse voedselondersteuningen,
(2) een gratis en online beschikbare film en
(3) publieke filmvertoningen met gesprek door woordvoerders. (hulpvragers en vrijwilligers van Gentse voedselondersteuningen)
Het project opereert vanuit een samenwerkingsverband tussen de Stadsacademie en betrokken onderzoekers bij het traject ‘Voedseldemocratie’, KRAS vzw en BMLIK vzw.