-
Medical and health sciences
- Respiratory medicine not elsewhere classified
- Environmental health and safety
- Preventive medicine
- Epidemiology
- Pharmogenetics and -genomics
- Pharmaco-epidemiology
Vergrijzing is een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw die elk aspect van de samenleving raakt en een grote impact heeft op ons huidige gezondheidszorgsysteem. Gezond ouder worden, wordt gedefinieerd door het ontwikkelen en behouden van het functioneel vermogen dat welzijn op oudere leeftijd mogelijk maakt. Een van de belangrijkste voorspellers van gezond ouder worden is een goede longfunctie. Om longfunctiegegevens correct te interpreteren en trajecten te begrijpen die leiden tot longziekte, is het van cruciaal belang om de longgezondheid te bestuderen in observationele cohortstudies, in populaties die representatief zijn voor de huidige samenleving en worden blootgesteld aan de huidige omgevingsfactoren.
Daarom stellen we de eerste grootschalige Belgische populatiegebaseerde cohortstudie voor bij 10.000 burgers met als doel de impact van het hedendaags exposoom op de longgezondheid te onderzoeken. Deelnemers ouder dan 45 jaar worden gerekruteerd uit 2 welomschreven wijken in de stad Gent. Longfunctieparameters zullen worden gemeten via spirometrie en het voedingsmetaboloom zal worden onderzocht met state-of-the-art analytische technieken met focus op antioxidanten en mycotoxinen.
Subgroepanalyse zal deelnemers identificeren met een verhoogd risico op longbeschadiging bij blootstelling aan schadelijke omgevingsfactoren. Dit project heeft tot doel onze kennis van de impact van voedingsmerkers op de longgezondheid te vergroten en risicogroepen te identificeren.