Project

Een innovatieve aanpak om hulpbronnenefficiëntie en -borging te verbeteren door biostimulanten en innovatieve sensoren in de tuinbouw te gebruiken

Acroniem
BIO4SAFE
Code
41H01217W
Looptijd
12-07-2017 → 30-04-2022
Financiering
Europese middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Geology
    • Aquatic sciences, challenges and pollution
Trefwoorden
biostimulanten
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Dit project heeft tot doel het gebruik van water en kunstmest in de tuinbouw te verminderen door biostimulanten en innovatieve hulpmiddelen te gebruiken. Deze combinatie resulteert in een reductie van 20% water en 10% meststoffen, afhankelijk van het gewas. Door BS op basis van zeewier op te nemen, worden economische kansen voor producenten van zeewier gecreëerd. Innovatieve sensoren stellen telers in staat de reacties van planten op een verminderde watertoevoer te volgen en de irrigatie dienovereenkomstig aan te passen. Met analysehulpmiddelen kunnen gebruikers de efficiëntie van water en voedingsstoffen bepalen. Dit project zal resulteren in pilootgegevens over biostimulanten, innovatieve hulpmiddelen genereren en demonstreren om telers, producenten van biostimulanten en leveranciers van substraten en meststoffen te ondersteunen. De multi-stakeholder-aanpak maakt een succesvolle realisatie van projectdoelstellingen mogelijk, aangezien de expertise van alle partners complementair is en een brede verspreiding waarborgt. Een beleidsprotocol zal worden voorgelegd aan beleidsmakers om te helpen bij de implementatie van de nieuwe Europese wetgeving inzake biostimulanten.

 
Rol van UGent
De innovatieve plantensensoren die in het kader van het project worden gebruikt, werden ontwikkeld aan de Universiteit Gent in het laboratorium voor Plantenecologie onder leiding van professor Kathy Steppe. Kathy Steppe en haar team zullen de verschillende plantensensoren installeren in de 4 landen om te demonstreren hoe planten in situ en online gemonitord kunnen worden. Het project zal gebruik maken van stabiele isotopen (Pascal Boeckx, Isotope Bioscience Laboratory) om de toegenomen efficiëntie van de planten te meten op het vlak van water- en meststofgebruik na behandeling met biostimulanten. Pascal Boeckx en zijn team zullen de isotopenanalyse uitvoeren en berekenen hoe de efficiëntie van het water- en meststofgebruik is toegenomen door de toepassing van biostimulanten. De expertise van professor Marie-Christine Van Labeke en de infrastructuur van haar laboratorium (In Vitro Biologie en Tuinbouw) zullen gebruikt worden om abiotische stress in planten te meten. Maaike Perneel, Business Developer van CropFit zal een protocol ontwikkelen voor beleidsmakers om de impact van biostimulanten op de efficiëntie van het water- en meststoffengebruik te meten. Dit protocol kan worden geïntegreerd in het nieuwe Europese wetgevingskader voor biostimulanten.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.