Project

Rol en meten van intra-tendineuze drukken in de etiopathogenese van een tendinopathie

Code
bof/baf/2y/2024/01/048
Looptijd
01-01-2024 → 31-12-2024
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Musculo-skeletal systems
Trefwoorden
preventie Tendinopathie intratendineuze drukken
 
Projectomschrijving

Het GhenTendon project voert ondrezoek naar de rol van intratendineuze druk in de ontwikkeling van tendinopathieën. (initieel in het bijzonder de achillespees tendinopathie later uitbreidend naar andere pezen)

De achillespees tendinopathie vormt een aanzienlijk probleem voor patiënten, gekenmerkt door aanhoudende pijn, verminderde sport en ADL prestaties en verminderde levenskwaliteit.  Hoewel  er verschillende behandelopties zijn, blijft hun effectiviteit vaak beperkt. Zo ervaart 20 %van de patiënten met een achillespeestendinopathie, ondanks conservatieve behandeling, na 10 jaar nog klachten.

Deze onbevredigde resultaten wijzen op een onvolledig begrip van de onderliggende pathofysiologie. Hoewel het model van de peescelrespons breed wordt geaccepteerd, blijft het onduidelijk welke facotren de homestase van tenocyten verstoren en het herstel belemmeren. Dit zou kunnen verklaren waarom de huidige therapievormen de oorzaak van de aandoening niet altijd effectief aanpakken.

Intratendineuze druk is een factor die tot nu toe weinig werd onderzocht.  In tegenstelling tot andere musculoskeletale weefsels waar weefseldruk uitgebreid is onderzocht was de rol van intradendineuze druk in zowel de gezonde als pathologische pezen tot voor kort grotendeels ongekend.  In de afgelopen vier jaar  heeft onze onderzoeksgroep echter belangrijke nieuwe inzichten verkregen.  Het blijft dat intra tendineuze druk  een rol kan spelen bij zowel het ontstaan als het in stand houden van de achillespees tendinopathie. Toch blijven er nog kennishiaten bestaan. Zo is verder in vivo onderzoek nodig om te bepalen of er een correlatie is tussen verhoogde intra tendineuze druk en pijn. Daarnaast moet worden onderzocht of therapieën in staat zijn intratendineuze druk te verlagen, en of dit leidt tot een afname van de pjinklachten en disfunctioneren van de patiënt.  Het uitendelijke doel is het ontwikkelen van een niet-invasief meettoestel, in samenwerking met de afdeling ingenieurswetenschappen en op bais van foto-acoutsic imaging. Dit apparaat zou intratendineuze  druk in tijd kunnen meten en monitoren met veel toepassingsmogelijkheden zowel voor sporters, als binnen de arbeidsgeneeskunde. Dit kan maatschappelijk een belangrijke rol spelen in preventie van peesletsels door repetitieve belasting op basis van intra tendineuze overdruk.