Project

MariFish Inc.: Incubator voor aquacultuur start-ups - Vismijnsite Oostende

Acroniem
MariFish Inc.
Code
41L00121
Looptijd
01-10-2021 → 31-12-2023
Financiering
Europese middelen: divers, Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Aquaculture
    • Post-harvest fisheries technologies
Trefwoorden
Aquacultuur Incubator Accelerator Start-ups Blauwe economie Living lab
Overige informatie
 
Projectomschrijving

MariFish Inc. wil de Vismijnsite in Oostende omvormen tot een incubatorruimte voor starters en groeiers (KMO’s) actief in de Blauwe Economie. Daarnaast zal de site een piloot-testomgeving/living lab vormen met toegang tot voldoende volumes zeewater van goede kwaliteit. Binnen deze EFRO-aanvraag wordt enkel steun gevraagd voor het infrastructuurgedeelte van het project: de casco nieuwbouw, zeewaterinstallatie en labinfrastructuur.

De uitbating van de incubator/living lab zal gekoppeld worden aan een incubatieprogramma, waarbij gespecialiseerd advies voorzien wordt voor de KMO’s in (zoö-)technologische en bedrijfsgerelateerde domeinen.

In eerste instantie wordt gedacht aan het incuberen en accelereren van start-ups actief in:

  • Onshore kweek van zeewier, vis, schaal- en schelpdieren
  • Onshore verwerking van maricultuurproductie op zee, bv. het verkoopsklaar maken van mossels/oesters
  • Het verwateren van aangevoerde maricultuurproducten
  • Ondersteunende technologie voor het uitvoeren van de drie voorgaande activiteiten (kwaliteitsmonitoring, big data, sensortechnologie, intelligent packing)

Vervolgens kan het activiteitendomein uitgebreid worden naar afgeleide producten en diensten, zoals bv. producten of moleculen geraffineerd uit mariene grondstoffen of aquacultuurproducten (bv. uit zeewier).

Door het clusteren van de kennis en netwerken van de partners, zullen er synergiën ontstaan tussen de bestaande en de nieuwe activiteiten. De aanwezigheid van strategisch basis- en toegepast onderzoek door de kennisinstellingen op de site zal stimulerend werken voor de technologische en bedrijfsmatige ontwikkeling van de KMO’s en zal een extra troef vormen bij het aantrekken van start-ups.