Project

DUURZAAM ONKRUIDBEHEER IN AGRICULTUUR MET AUTONOOM GEREEDSCHAP OP BASIS VAN LASERS

Acroniem
WeLaser
Code
41T04520
Looptijd
01-10-2020 → 31-12-2023
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Agrochemistry and fertilisers
    • Agricultural technology
    • Sustainable agriculture
Trefwoorden
onkruidverdelgers niet-chemisch onkruidbeheer krachtige laser omgeving gezondheid
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Een wereldbevolking die groeit, vraagt om toenemende voedselproductie, wat op zijn beurt steeds meer pesticiden en meststoffen vereist. 
Jaarlijks wordt in Europa alleen al ongeveer 130 miljoen ton onkruidverdelgers gebruikt die blijven bestaan in de omgeving, planten waarvan het de bedoeling niet is en insecten gunstig voor de grond vernietigen en  bij mens en dier gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker, geboorteafwijkingen en hormonale disbalans. Bovendien verliezen bestaande onkruidverdelgers aan efficiëntie door de evolutie en verspreiding van onkruidverdeler resistente onkruiden. De vervanging van onkruidverdelgers door mechanische en automatische systemen wordt bestudeerd, maar mechanische oplossingen dragen bij tot de aantasting van de grondeigenschappen, schaden gunstige grondorganismen en leveren slechte resultaten op voor de snoei in rijen.
De WeLASER oplossing focust op niet-chemisch onkruidbeheer, gebaseerd op de toepassing van letale dosissen energie op de onkruid meristemen door middel van een krachtige laser. Een AI-vision systeem onderscheidt gewassen van onkruid en detecteert de positie van de onkruid meristemen om de laser erop te richten door een laser scanner te gebruiken. Een geautomatiseerd voertuig draagt deze systemen rond, overal op het veld. Een slimme controller coördineert deze systemen en gebruikt IoT en cloud computing technieken om agriculturele kennis te beheren. Deze technologie zal een simpele oplossing bieden voor het onkruidprobleem en zal helpen de hoeveelheid chemicaliën in de omgeving aanzienlijk te doen afnemen. De vereiste technologiën om dit system te bouwen en het aantal actoren dat nodig is om het dicht bij de marktvraag te krijgen vraagt de deelname van tien ervaren groepen die nationaal moeilijk te vinden zijn. Bovendien overstijgt de kost van dit hoogtechnologisch materiaal de subsidiëringslevels van nationale organisaties en vereist het de samenwerking van grote overheidsinstanties. Zodus zal WeLASER, met de hulp van de EC, een grote groep actoren en stakeholders aan het werk stellen om voortgang te boeken bij het behalen van de gevraagde productiviteit in de agricultuur, terwijl de omgeving duurzamer en mens en dier gezonder wordt.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een exploitatieplan van de WeLASER-precisiewiedapparatuur, dat een bedrijfsmodel, een bedrijfsplan, een routekaart voor commercialisering en een beoordeling van de economische winstgevendheid omvat. ​