Project

PolyUrethane recycling naar een slimme circulaire economie

Acroniem
PUReSmart
Code
41Z06719
Looptijd
01-01-2019 → 31-12-2022
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Sustainable and environmental engineering not elsewhere classified
Trefwoorden
duurzaamheid
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Thermohardende polyurethanen (PU) bieden een unieke combinatie van duurzaamheid, lichtgewicht, hoge sterkte en flexibiliteit voor hoogwaardige consumptiegoederen en andere toepassingen. PU-thermoharders zijn uitgegroeid tot een wereldwijde markt van € 50 miljard, wat uiteindelijk resulteert in grote hoeveelheden afval die voornamelijk worden gestort via stortplaatsen of verbranding omdat de SOA van de recyclingtechnologie beperkt is. PUReSmart zal de kloof tussen de huidige PU-lineaire economie naar een circulair model overbruggen door slimme polyurethaanmaterialen te ontwerpen die kunnen worden omgevormd tot nieuwe producten met onverminderde kwaliteit. PUReSmart zal oplossingen bieden voor de geïdentificeerde drie wetenschappelijk-technologische urgente behoeften die conceptuele doorbraken vereisen:

1) Slim ONTWERP van covalente aanpasbare polyurethanen (CAPU) om de kloof tussen thermoharders en thermoplasten te overbruggen, dankzij thermisch omkeerbare bindingen; deze CAPU zijn op dezelfde manier herverwerkbaar als thermoplasten.

2) Smart SORTING, met behulp van de unieke spectroscopische vingerafdrukken van conventionele PU en slimme bouwstenen om een ​​gevalideerd en kosteneffectief PU-sorteerplatform te creëren met een hoge specificiteit en gevoeligheid; dit maakt het mogelijk CAPU's naar opwerking te leiden en PU naar chemolyse.

3) Slimme CHEMOLYSIS met massaal gebalanceerde en geminimaliseerde input van nieuwe chemicaliën, maximale zuiverheid en efficiënte isolatie van de verkregen bouwstenen resulterend in volledig hergebruik van alle verkregen fracties voor PU of CAPU's; PUReSmart zal CAPU-chemie integreren met monomeren verkregen door volgende-generatie chemolyseprocessen, met gebruik van goed gesorteerde grondstoffen, gericht op schaalbare industriële producten (TRL 5) met sociale en economische waarde beoordeeld door een levenscyclusanalyse voor ‘yclic’PU.

Het project omvat een gezamenlijke inspanning van partners in de waarde- en herwaarderingsketen: PU-producenten, producenten van de bouwstenen, technologieleveranciers voor fysieke sortering en onderzoeksinstellingen die zich richten op het ontwerp van nieuwe PU-typen en op innovatieve chemolyse-methoden voor bestaande PU-typen .