Project

Hoe manipuleren spintmijten hun waardplanten? Op zoek naar de effectoren in het speeksel van de spintmijt Tetranychus urticae.

Code
3E004113
Looptijd
01-10-2013 → 30-09-2019
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Promotor
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Other biological sciences
Trefwoorden
speeksel spintmijten Tetranychus urticae
 
Projectomschrijving

Spider mijten zijn kleine planten voedende dieren die grote schade in de landbouw veroorzaken. In tegenstelling tot de meeste andere plagen, kan spint voeden met een buitengewone scala van verschillende planten. Dit is opmerkelijk omdat deze planten vaak verschillende toxische stoffen als verdediging tegen plantenziekten voederen dieren. Onlangs bleek dat mijten eenvoudige trucs kan gebruiken om te gaan met de verdediging van planten: in plaats van te proberen om al die verschillende giftige stoffen ontgiften, dwingen ze planten voor de productie van een aantal defensieve gifstoffen te stoppen. Wij denken dat de gespecialiseerde stoffen in hun speeksel worden geïnjecteerd in de plant tijdens het voeden. Deze uitgescheiden stoffen die defensieve metabolisme van de plant te kapen zijn effectoren genoemd, en zijn slechts zelden gevonden in herbivoren. We identificeerden recent een nieuwe groep kandidaat-effectoren van spint. Hier, gebruik te maken van een aantal nieuwe middelen en technieken, stellen wij voor om deze effectoren in detail te bestuderen: hoeveel worden uitgescheiden en hoe werken ze? We willen onderzoeken welke plant processen worden beïnvloed door deze effectoren, met het oog op plantengenen die het doelwit zijn van de mijten om de verdediging uit te schakelen identificeren. Deze kennis kan vervolgens worden gebruikt om planten die niet langer kunnen worden gemanipuleerd door spintmijten fokken. Daarbij streven wij ernaar om gewassen te beschermen op een milieuvriendelijke en duurzame wijze.