Project

Ontwikkeling van een bedrijfszekere toepassing van entomopathogene nematoden als bijdrage tot een duurzame insectenbestrijding in de Vlaamse groententeelt

Code
179V7808
Looptijd
01-01-2009 → 31-12-2012
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: IWT/VLAIO
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Plant biology
  • Agricultural and food sciences
    • Agricultural plant production
    • Horticultural production
Trefwoorden
entomopathogene nematoden
 
Projectomschrijving

Entomopathogene nematoden (EPNs) zijn dodelijke pathogenen voor insecten. Deze nematoden dragen bij tot de regulatie van de natuurlijke populatie van insecten, maar kunnen door hun eigenschappen ook ingezet worden als bio-insecticide. De voordelen van het gebruik van EPNs in vergelijking met het gebruik van klassieke scheikundige insecticiden zijn niet zo duidelijk op het vlak van efficiëntie en arbeidskosten. Wat betreft de impact op het leefmilieu en de gezondheid voor de mens bieden EPNs evenwel talloze voordelen ten opzichte van scheikundige gewasbeschermingsmiddelen. Hun werking is heel specifiek en gericht waardoor ze onschadelijk zijn voor nuttige insecten. Ze kunnen door de gebruiker toegepast worden zonder enig gezondheidsrisico, betekenen geen gevaar voor het milieu en hun gebruik kan bovendien bijdragen tot lagere pesticidenresidu's in de teelten. Ze kunnen bovendien een oplossing bieden voor specifieke problemen in de biologische teelt. Deze opgesomde voordelen maken het verantwoord om te investeren in onderzoek naar de optimalisatie van de werkingsefficiëntie van deze middelen.
De hoofddoelstelling van dit project is de toepassing van EPNs tegen insectenplagen in de Vlaamse groenteteelt efficiënter en bedrijfszeker te maken. Op die manier wil dit project bijdragen tot een duurzame en meer milieuvriendelijke insectenbestrijding in deze sector.