Project

Belgian Economy Today: Een hoge frequentie data aggregatie en visualisatie platform voor adequate en tijdige economische analyse

Code
3G0G8320
Looptijd
01-11-2020 → 31-10-2021
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Onderzoeksdisciplines
  • Social sciences
    • Prices, business fluctuations and cycles
    • Data collection and data estimation methodology, computer programs
    • Econometric and statistical methods and methodology
    • Econometric modelling
Trefwoorden
Economische analyse Hoge frequentie data Nowcasting
 
Projectomschrijving

In turbulente Covid-19-tijden ervaren we schokken die een onmiddellijke impact hebben op de financiële situatie van economische actoren. Het meten van deze veranderingen met boekhoudkundige gegevens, maandelijkse enquêtes of trimestriële macro-economische data leidt tot cijfers die niet actueel of accuraat zijn: ze zijn niet gedetailleerd genoeg en worden gepubliceerd met een vertraging.

De oplossing hiervoor is Belgian Economy Today. Dit digitaal platform verzamelt, verspreidt en visualiseert op een gestructureerde manier de hoogfrequente informatie die is ingebed in big datasets van bedrijven en overheden die elektronische betalingen, elektriciteitsverbruik, mobiliteit, spaargedrag en de berichtgeving in de media over de economie registreren.

Ons Belgian Economy Today-platform biedt drie types van functionaliteit. Ten eerste is het een hub voor gegevensaggregatie -en verspreiding. Het verzamelt de relevante gegevens en stelt ze beschikbaar in een handig gegevensformaat voor economische analyse.

Ten tweede is het een visualisering-en analyseplatform waarmee gebruikers kunnen dynamisch ontdekken hoe de huidige gegevens afwijken van hun gedrag in normale tijden. Ten derde is het een communicatieplatform waar economische analisten hun data, modelresulaten en interpretatie kunnen uitwisselen. Voor elke functionaliteit ontwikkelen we de data science-technieken en de eindgebruiker-tool om het platform adequaat en actueel te maken voor de analyse van de Belgische economie.