Project

Moleculaire hulpmiddelen voor manipulatie van nucleïnezuren voor biologische interventie

Acroniem
MMBIO
Code
41S03417
Looptijd
01-01-2017 → 31-08-2021
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma, Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Medical biochemistry and metabolism not elsewhere classified
    • Biomolecular modelling and design
Trefwoorden
biologische interventie
Overige informatie
 
Projectomschrijving

MMbio zal de klassiek gescheiden disciplines van chemie en biologie overbruggen door vooraanstaande experts uit academische en niet-academische partners (industrie, technologieoverdracht en wetenschapscommunicatie) samen te brengen om systemen tot stand te brengen die zijn ontworpen om therapeutisch te interfereren met genexpressie in levende cellen. Expertise op het gebied van nucleïnezuursynthese, moleculaire herkenning en chemische reactiviteit wordt gecombineerd met toediening van geneesmiddelen, cellulaire biologie en experimentele geneeskunde. Dit project vertegenwoordigt een gezamenlijke inspanning om gebruik te maken van een basis en kwantitatief begrip van chemische interacties om oligonucleotidemoleculen te ontwikkelen en af ​​te leveren die bruikbaar zijn voor therapie. Onze benadering van chemische biologie op dit gebied is ambitieus in zijn omvang en biedt een unieke kans om jonge wetenschappers op te leiden over sectorale en disciplinaire barrières. Opleiding omvat uiteraard een breed scala aan vaardigheden, waarbij een gezamenlijke inspanning van scheikundigen en biologen vereist is om jonge onderzoekers op een gestructureerde manier kennis te laten maken met een reeks onderzoeksmethoden die geen enkele onderzoeksgroep zou kunnen bieden. De integratie van startende en later reizende ebiotechnologiebedrijven zorgt ervoor dat de commercialisering van methodologieën en het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen in deze ITN wordt behandeld. We hopen dat MMBio wetenschappers zal opleiden die zowel het biologische probleem als de chemie kunnen begrijpen die de mogelijke oplossing biedt en originele experimentele benaderingen kunnen ontwikkelen om Europees academisch en commercieel succes op dit gebied te stimuleren.

 
Rol van UGent
Aan de Universiteit Gent zullen we ons concentreren op het ontwerp en de synthese van nieuwe chemische oligonucleotidesondes om de verknoping van nucleïnezuren tussen de strengen te bestuderen en deze hulpmiddelen toe te passen voor doelidentificatiedoeleinden in extracellulaire en intracellulaire contexten. Het grootste deel van de onderzoeksstudies zal zich richten op de chemie van de ontwikkeling van nieuwe oligonucleotideconstructen voor microRNA-, mRNA- en DNA-targeting. Het onderzoek betreft ook de conjugatie van de oligonucleotiden aan peptiden.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.