Project

Verhoging van de investeringswaarde van de IOF programma's CRISParray en Amalus: CRISPRi-gebaseerde opheldering van het moleculaire target van fibroblastmodulatoren

Acroniem
FIBROCRISP
Code
F2023/IOF-StarTT/032
Looptijd
15-07-2023 → 14-02-2025
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Industrieel Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Cellular interactions and extracellular matrix
    • Transcription and translation
    • Cancer therapy
    • In vitro testing
    • Pharmacodynamics
Trefwoorden
moleculair target kankergeassocieerde fibroblasten werkingsmechanisme geneesmiddelenonderzoek CRISPRi
 
Projectomschrijving

ze aanvraag heeft rechtstreeks betrekking op twee IOF-programma's: (i) Amalus, dat unieke therapieën met kleine moleculen ontwikkelt gericht op fibroblasten, en (ii) CRISParray, dat een zeer uitgebreide CRISPRi-screening voor target deconvolutie voorstelt, een technologie die nergens anders beschikbaar is.

VC's beschouwen het Amalus-programma als zeer waardevol, maar de trigger voor VC-investeringen in het Amalus-programma zal doeldeconvolutie zijn. Tegelijkertijd is er een zeer concrete aantrekkingskracht op de markt voor technologiedemonstratie van het CRISParray-programma in target deconvolutie. Dit is duidelijk een unieke opportuniteit voor synergie tussen twee UGent-valorisatietrajecten.

Het huidige voorstel heeft tot doel deze twee vliegen in één klap te slaan door de CRISPRi-screeningstechnologie van CRISParray te gebruiken om het moleculaire doelwit van de door Amalus ontwikkelde fibroblastmodulatoren te deconvolueren. Op deze manier zullen de waardepropositie en investeerdersbereidheid van beide programma's aanzienlijk toenemen:

►    Het levert een (momenteel ontbrekend) proof of concept in target deconvolutie voor CRISParray.

►    Targetidentificatie zal VC-investeringen in Amalus triggeren(zoals gecommuniceerd door meerdere VC's).

Voorlopige gegevens ter ondersteuning van dit voorstel zijn gegenereerd door de gecombineerde krachten van de betrokken laboratoria, maar verdere stappen vereisen specifieke financiering, vandaar deze aanvraag. We stellen een workflow voor waarin we de definitieve validatie van de celmodellen die nodig zijn voor de doeldeconvolutiestudie zullen uitvoeren, waarna we deze studie op de Amalus-verbindingen zullen uitvoeren met behulp van de CRISParray-technologie. Vervolgens valideren we de geïdentificeerde kandidaat-targets in vitro, en vergelijken we ook de resultaten van de CRISParray-technologie met een gevestigde externe target-deconvolutietechniek bij een CRO.