Project

Duurzaam bouwen van kalktoepassingen via circulaire economie en biomimetische benaderingen

Acroniem
SUBLIME
Code
41R00121
Looptijd
01-01-2021 → 31-01-2025
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Built heritage and renovation
    • Construction materials
    • Life cycle analysis of construction materials
    • Conservation-restoration techniques
    • Functionalisation of materials
    • Materials recycling and valorisation
Trefwoorden
kalk zelfreiniging hydrofoob recyclage CO2 zelfheling
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Kalk is een van de oudste bouwmaterialen en is nog steeds essentieel in onze moderne maatschappij. De wereldwijde markt voor kalk wordt verwacht een waarde van 44 miljard Euro te zullen aannemen tegen eind 2026, wat zal leiden tot groeimogelijkheden voor de belangrijkste spelers.  Het SUBLime netwerk wil geavanceerde technieken ontwikkelen voor het modelleren van kalkgebaseerde materialen en voor de karakterisering voor industrieel gebruik, verdergaand dan de bestaande oplossingen voor nieuwe constructies en conservering van gebouwd erfgoed. Vooreerst zullen vijftien doctoraatsstudenten aangeworven worden en getraind in verschillende wetenschaps- en ingenieursdisciplines. Dit moet leiden tot een beter begrip en ontwikkeling van duurzame innovaties op vlak van toegevoegde functionaliteiten en milieuaspecten voor mortels en plaasters, sterk gebaseerd op nieuwe biomimetische inzichten en recyclagetechnieken die de kringloop kunnen sluiten.

Het project bestrijkt de belangrijkste functies van kalkgebaseerde toepassingen, met inbegrip van materiaalkarakterisering, numerieke niet-lineaire modellering van multi-fysisch gedrag, functionaliteit, duurzaamheid en prestatiegericht ontwerp bij het gebruik van kalk. Deze nieuwe ontwikkelingen omvatten eigenschappen zoals zelfreiniging, (super-)hydrofobiciteit, zelfheling, verbeterde CO2-capatatie, en met inachtneming van recyclage in een gesloten kringloop. De interdisciplinaire benadering doorheen de SUBLime waardeketen, zal een hefboom betekenen voor de kennis van de 6 academische en 11 industriële leden zoals kalkproducenten, mortel/plaaster/steenproducenten en eindgebruikers voor de prioritering van de industriële behoeften. Daardoor zal de transfer van wetenschappelijke kennis naar de kalkgebruikende bedrijven in de EU sterk toenemen, zodat hun vooruitgang op sociaal, economisch, productkennis en milieuvlak gegarandeerd is.  

 
Rol van UGent
Bij SUBLime zijn drie onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent betrokken: het Magnel-Vandepitte laboratorium voor structurele engineering en bouwmaterialen, het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie en PProGRess (Pore scale processen in Geomaterials onderzoeksteam). Zij houden toezicht op ESR5 (Zelfherstel in mortels op kalkbasis), ESR6 (Nieuwe mogelijkheden voor recycling en nieuwe hulpstoffen in mortel op kalkbasis) en ESR10 (3D meerschalige structurele karakterisering en langetermijnprestaties gerelateerd aan uitbloeiingen). UGent zal ook detacheringen organiseren van ESR9 (wieg-tot-graf duurzaamheid van nieuwe kalkgebaseerde materialen) en ESR 3 (kalkgebaseerde mortels en pleisters met toegevoegde functionaliteit: een biomimetische benadering). Prof. Nele De Belie is voorzitter van het Recruitment and Skill Progress Committee. De UGent zal verder bijdragen aan de organisatie van verschillende opleidingsscholen.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.