Project

Ontwikkeling van MISH/UPSAS gebaseerde diagnostica

Acroniem
Diagnostic MISH
Code
F2017/IOF-Advanced/100
Looptijd
15-10-2017 → 30-09-2019
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Industrieel Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Systems biology
Trefwoorden
methylatie moleculaire diagnostica in situ hybridisatie
 
Projectomschrijving

DNA-methylatie is een krachtige biomarker in vergelijking met RNA en eiwit biomerkers. De laatste jaren worden methylatie biomerkers veel gebruikt voor onderzoek en voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostische assays en ontwikkeling van nieuwe therapeutica voor kanker en een aantal andere aandoeningen.

Tot op heden is detectie van methylatie beperkt tot de analyse in celmengsels met technieken zoals methyl-specifieke PCR (MSP) en bisulfiet sequencing. DNA-methylatie is celtype-specifiek. Bij het gebruik van bovenstaande technieken wordt er geen rekening gehouden met de histologische context, waardoor vaak essentiële celtype specifieke informatie verloren gaat.

Aan UGent werd een nieuwe diagnostische methode “ethylation in situ hybridisatie”(MISH) ontwikkeld, die het mogelijk maakt om methylatie veranderingen in individuele getransformeerde cellen te identificeren.

Nu willen we de technologie verder uitwerken tot een stadium dat een spin-off bedrijf kan worden opgestart. Dit omvat een aantal uitdagingen. Ons doel in dit Advanced project is: (1) Software te bouwen om probes efficiënter te ontwerpen en de kosten voor probe-productie te reduceren, (2) Standaardisatie van de methode voor routine / in service toepassing op FFPE stalen, (3) Een technische validatie bekomen dat de methode enerzijds werkt voor toepassing in uitstrijkjes en anderzijds voor detectie van een combinatie van biomarkers (bredere markt), (4) Een portfolio van testen ontwikkelen die na het project verder ontwikkeld kunnen worden tot producten (via co-ontwikkeling of via licenties), (5) Een financieel plan en een business plan uitwerken en een spin-off team bijeen brengen.