Project

Beoordeling en voorspelling van mariene biodiversiteit op ruimtelijke, temporele en menselijke schaal

Acroniem
BIOcean5D
Code
41B02322
Looptijd
01-12-2022 → 30-11-2026
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Marine ecology
Trefwoorden
zee
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Mariene biodiversiteit ondersteunt ecosysteemdiensten voor de gezondheid van de planeet en de mens. Recente onderzoeken van mariene ecosystemen hebben onze onwetendheid over de rijkdom en het functioneren van het zeeleven onthuld, dat in het Antropoceen sneller verandert dan het leven op het land.
BIOcean5D verenigt grote Europese centra op het gebied van moleculaire/celbiologie (EMBL), mariene biologie (EMBRC) en sequencing (Genoscope), samen met 26 partners uit 11 landen, om een ​​unieke suite van technologieën, protocollen en modellen te bouwen die holistisch onderzoek mogelijk maken. verkenning van mariene biodiversiteit, van virussen tot zoogdieren, van genomen tot holobionts, over meerdere ruimtelijke en temporele schalen die zich uitstrekken van pre-industrieel tot vandaag. De focus ligt op het begrijpen van pan-Europese biodiversiteit land-zee gradiënten en ecosysteemdiensten, inclusief mariene exposomen, met name met een expeditie (TREC, 2023/24) die mobiele laboratoria, onderzoeksvaartuigen, waaronder de Tara-schoener, en innovatieve burger zal inzetten wetenschappelijke hulpmiddelen, in 21 kustlanden en 35 mariene laboratoria van de Middellandse Zee tot de Arctische zeeën. Nieuwe gegevens zullen worden geharmoniseerd met bestaande gegevens in een vrij toegankelijke gegevenshub, gebruikmakend van internationale infrastructuren, en transformerende, technologie-/schaaloverschrijdende standaardkennis over mariene biodiversiteit genereren op sociaal-ecosysteemniveau. Kennis zal informeren en beperken (i) nieuwe theorieën en modellen van de ecologische en evolutionaire dynamiek en drijfveren van mariene biodiversiteit, zowel op taxonomische als functionele schaal, (ii) een portfolio van nieuwe holistische indicatoren van de gezondheid van mariene ecosystemen, (iii) innovatieve methoden en protocollen voor economische en juridische waarderingen van mariene biodiversiteit en diensten die de dynamische en functionele complexiteit van het zeeleven integreren. BIOcean5D zal een unieke kans creëren om een ​​brug te slaan tussen moleculaire/subcellulaire biologie en organismale biologie, theoretische ecologie en econometrie, en mariene complexe systemen naar sociale wetenschappen, met het oog op het duurzame behoud van onze oceanen en zeeën.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.