Project

Beredeneerde online catalogus van het werk van de Gentse schilder Albert Baertsoen (1866-1922)

Code
BOF/MVF/202103/036
Looptijd
01-05-2021 → 30-04-2023
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities
    • Heritage and cultural conservation
    • Modern and contemporary history
    • Painting and drawing
    • Printmaking
Trefwoorden
Baertsoen Gent symbolisme
 
Projectomschrijving

Albert Baertsoen behoorde omstreeks 1900 tot de top van de Belgische kunstwereld. Zijn vele stads- en dorpslandschappen laten zich niet eenvoudig in stilistische vakjes onderbrengen, maar zijn werk sloot deels aan bij het symbolisme. Baertsoen genoot ook internationaal een grote renommée, getuige daarvan o.m. zijn doek Dégel à Gand in het Musée d'Orsay.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte hij wat in de vergetelheid. Zijn oeuvre en het belang ervan voor de (Belgische) kunstgeschiedenis, is daardoor onvoldoende bekend.

In het kader van het onderzoeksproject Redefining picturesque and symbolist qualities, en als spin-off van dit project, werd via intensief onderzoek in particuliere collecties en tentoonstellings- en veilingcatalogi, een oeuvrecatalogus samengesteld. We zijn nu klaar om met deze informatie en met een omvangrijk pakket beeldmateriaal, naar buiten te treden. Dit zal bij voorkeur gebeuren via de creatie van een uitgebreide website, waar het brede publiek, musea, veilinghuizen, galerijhouders en uiteraard ook de academische wereld, Baertsoen, zijn werk en zijn tijd, beter kunnen leren kennen.