Project

De dynamiek van bosgroei begrijpen met behulp van nieuwe 3D-metingen en modelbenaderingen

Acroniem
3D-FOGROD
Code
41B07819
Looptijd
01-10-2019 → 30-09-2021
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Forestry management and modelling
Trefwoorden
LiDAR bosgroei
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Bosecosystemen zijn een essentiële terrestrische koolstofput en ontbossing en aantasting van bossen zijn de oorzaak ongeveer 12% van de wereldwijde antropogene koolstofemissies. Echter, schattingen van de wereldwijde verspreiding van terrestrische koolstofputten en bronnen zijn zeer onzeker. Het ondersteunen van de onnauwkeurigheid van schattingen van koolstof is essentieel effectief bosbeheer en toekomstige klimaatbeperking. Een beter begrip van de dynamiek van bosgroei zal ons begrip van de koolstofcyclus en mechanismen die verantwoordelijk zijn voor terrestrische koolstofbronnen te verbeteren en zinkt, waardoor onzekerheden over hun omvang en verspreiding worden verminderd. In het 3D-FOGROD-project wil ik onze verbeteren inzicht in de dynamiek van bosgroei en de rol van verhoogde CO2-niveaus op bosgroei evalueren. Ik zal bereiken dit door gebruik te maken van nieuwe 3D laser scanning (LiDAR) technieken, unieke datasets en state-of-the-art modelleerbenaderingen om (1) bosgroei nauwkeurig te kwantificeren met behulp van terrestrische LiDAR-gegevens in een CO2-verrijkingsexperiment in de open lucht; (2) verbetering van de historische en toekomstige gesimuleerde dynamiek van bosgroei met gebruikmaking van van LiDAR afkomstige bosstructuur voor een reeks van bosecosystemen; en (3) aanbevelingen voor beleidsmaatregelen op het gebied van klimaatbeperking ontwikkelen en verspreiden makers op basis van nieuwe inzichten in de dynamiek van bosgroei en koolstofcycli. De voorgestelde wetenschappelijke innovatie en toepasbaarheid zal de EU niet alleen ten goede komen door het genereren van nieuwe kennis en publicaties in spraakmakende wetenschappelijke tijdschriften, die zullen bijdragen tot de verbetering van de wetenschappelijke excellentie van de EU, maar ook door bij te dragen aan de EU verbintenissen met de klimaatconferentie van Parijs (COP 21), die tot doel heeft de stijging van de temperatuur op aarde te beperken tot 1,5 ° C. De wetenschappelijke excellentie en training via 3D-FOGROD zal me in staat stellen om senior onderzoek aan te vragen posities of een ERC-startbeurs in de toekomst, waarmee ik mijn eigen onderzoeksgroep zou kunnen oprichten 3D terrestrische ecologie.

 
Rol van UGent
In dit project is de Universiteit Gent de begunstigde organisatie. De postdoctoraal onderzoeker, dr. Kim Calders, zal worden gehost door CAVElab van prof. Hans Verbeeck.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.