Project

"Van British Punch tot The China Punch en Hong Kong Cartoons:Een transculturele cartoongeschiedenis en humor (1841-1997)"

Code
12AS324N
Looptijd
23-09-2023 → 22-09-2026
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities
    • Other Asian literatures
    • Graphic arts
    • Painting and drawing
    • Transregional studies
    • Humanities and the arts not elsewhere classified
Trefwoorden
bleedverhaal transculturele studies visueel-verbale humor
 
Projectomschrijving

Cartoons zijn een bijzonder veerkrachtig populair cultureel product dat de tijdsgeest vastlegt en vormgeeft. De term ‘cartoon’ werd bedacht door het Britse tijdschrift Punch, dat een sleutelrol speelde bij de geboorte van cartoons over de hele wereld en vorm gaf aan hoe cartoons er vandaag de dag uitzien. Geïnspireerd door Punch was The China Punch (1867-1868, 1872-1875) de eerste cartoonpublicatie die door de Britse expat W.N. Middleton in Hong Kong werd gepubliceerd. Dit project plaatst cartoons als de kern van het transculturele en historische onderzoek in de mondiale of regionale circulatie van humor en satirische journalistiek door Hong Kong als testcase te nemen.

Omdat de publicatieperiode van Punch vrijwel volledig samenviel met de koloniale periode van Hong Kong, vergelijkt dit project Punch-cartoons met belangrijke Hong Kong-cartoons die in deze tijd werden geproduceerd om de intrinsieke verbinding tussen cartoons en de geschiedenis van de stad van 1841 tot 1997 te benadrukken. project maakt gebruik van een interdisciplinaire methodologie, waarbij archiefstudies worden gecombineerd met transculturele studies, waarbij theorieën uit de kunstgeschiedenis, stripverhalen, culturele en humorstudies worden geïntegreerd. Daarom opent het een gelaagde discussie over cartoons op verschillende historische en culturele kruispunten.

Het archiefmateriaal vormt ook een integraal onderdeel van de wetenschappelijke outreach-activiteiten, waarbij de verre collectieve herinneringen en het culturele erfgoed worden behouden en nieuw leven worden ingeblazen. Dit project biedt een transculturele geschiedenis van cartoons en humor om de discussie over de hedendaagse politieke cartoons en de geglobaliseerde internetcultuur van ‘viraliteit’ te verrijken.