-
Natural sciences
- Nanochemistry
- Organic chemical synthesis
-
Medical and health sciences
- Medical imaging and therapy not elsewhere classified
- Cancer diagnosis
- Oncological surgery
-
Engineering and technology
- Medical nanotechnology
Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende vom van kanker. Chirurgisch verwijderen van de borsttumor en mogelijks geïnvaseerde lymfeklieren is de primaire vorm van zorg voor borstkanker in een vroeg stadium. De bedreigde lymfeklieren, de zogenaamde "Schildwachtklieren", worden geïdentificeerd door injectie van radioactieve nanodeeltjes, soms in combinatie met injectie van een blauwe kleurstof. De procedure stelt zowel de patiënt als de chirurgen bloot aan ioniserende straling en gaat gepaard met complexe farmacokinetiek.
In dit collaboratief project met het Universitair Ziekenhuis Gent willen we verbetering brengen in het visualiseren van schildwachtklieren. In dit project streven we naar een preklinische proof-of-concept voor een product met een duale modaliteit samenstelling, die het toelaat om X-ray CT (computertomografie) te combineren met fluorescentie (nabij-infrarood licht), Deze zou kunnen gebruikt worden als geoptimaliseerd alternatief voor de huidige gebruikte middelen.
Voor dit project zal de SCRiPTS group van de Department of Chemistry verder bouwen op hun bestaande kennis omtrent de synthese van biocompatibele nanodeeltjes met hoge stabiliteit en erg kleine diameter. Deze nanodeeltjes hebben een hoge densiteit en ze resulteren (zoals onze preliminaire data aantoont) in een hoger CT contrast dan huidige producten op de markt. Om een fluorescentie functionaliteit te voorzien zullen we een op maat gemaakt organisch ligand synthetiseren om de nanodeeltjes te functionaliseren met een klinisch goedgekeurde nabij-infrarood fluorofoor. Via een sterke wisselwerking tussen SCRiPTS, het preklinisch Infinity Lab en de Vrouwenkliniek van het UZGent, zullen we de capaciteiten van de duale modaliteit nanodeeltjes testen in muizen en vergelijken met de huidige klinische standaard.
Onze aanpak zal twee beeldvormingsmodaliteiten combineren in één product. Dit vereenvoudigt de klinische workflow en kan geïntegreerd worden in bestaande klinische infrastructuur (CT-scanner, C-boog, klinisch gebruikte fluorescentie beeldvormingstoestellen). Dit product heeft groot potentieel om klinische vertaling te bereiken waardoor dit proof-of-concept project de logische volgende stap is naar implementatie van een product dat zorg- en levenskwaliteit van patiënten kan verbeteren.