Project

Intracorporale verhalen: Het lezen van inwendige biologie in vrouwenliteratuur, jaren 1880-1930

Acroniem
INTRARIB
Code
41D03421
Looptijd
01-09-2021 → 31-08-2023
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma, Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities
    • Early modern literature
Trefwoorden
lichaam
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Veranderen de visualisaties van de interne organen en de interne werking van het lichaam door de tijd heen? Hoe weerspiegelt de literatuur medische ontwikkelingen en ontdekkingen? Helpen metaforen ons deze systemen en onderdelen te visualiseren: hormonen als postpakketten, het sperma en de eicel als statisch en kinetisch, de biologische klok? Het door de EU gefinancierde INTRARIB-project zal deze vragen beantwoorden door zich te richten op de medische geesteswetenschappen. Met name zal worden onderzocht hoe Britse en Amerikaanse schrijfsters van het einde van de 19e en 20e eeuw lichamelijke ervaringen visualiseerden en communiceerden door middel van 'intracorporale' beschrijvingen. Er wordt onderzocht hoe lijden wordt gerationaliseerd en waargenomen. Ook de invloed van gendergebonden opvattingen wordt bestudeerd.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent is de begunstigde partner in dit project. De afdeling Engels van het departement Literatuurwetenschappen heeft een gevestigde reputatie op het gebied van Victoriaanse literatuur en de focus op gender daarbinnen. Het project wordt begeleid door professor Marysa Demoor en ondersteund door professor Marianne Van Remoortel.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.