Project

Translationeel onderzoek naar mechanismen en innovatieve diagnostische en therapeutische strategieën voor epilepsie en co-morbiditeiten

Code
bof/baf/3y/2024/01/077
Looptijd
01-01-2024 → 31-12-2025
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Neuroplasticity
    • Electrophysiology
    • Neurological and neuromuscular diseases
    • Neurophysiology
    • Neurosciences not elsewhere classified
    • Neurosurgery
Trefwoorden
hersengezondheid anti-aanvalsbehandeling epilepsiechirurgie co-morbiditeit neuromodulatie EEG monitoring dierexperimenteel onderzoek epilepsie moeilijk behandelbare epilepsie
 
Projectomschrijving

Epilepsie is één van de meest voorkomende ernstige neurologische aandoeningen, met een prevalentie van 0.5-7%. De diagnose van epilepsie wordt meestal vlot gesteld op klinische grond en bevestigd met electrofysiologische en beeldvormingstechnieken. Klinische en EEG monitoring zijn van groot belang, onderzoek naar slimmere methodes voor niet-invasieve en invasieve EEG registratie, (video)-EEG home monitoring en aanvalsdetectie en -predictie zijn in de onderzoeksgroep 4Brain, die ik leid, aan de orde.

De behandeling van epilepsie bestaat uit anti-aanvals geneesmiddelen (antiseizure medication - ASM). Ondanks een sterke toename van het aantal beschikbare ASM in de laatste 20 jaar blijven minstens 30% van de patiënten epileptische aanvallen hebben. In dat geval spreekt men van moeilijk behandelbare epilepsie (drug resistant epilepsy - DRE). De alternatieven voor deze patienten zijn epilepsie chirurgie, waarbij de epileptische focus met een neurochirurgische ingreep woordt verwijderd of neuromodulatie, waarbij met behulp van electrische, magnetische of ultrasone energie de epileptische focus wordt benaderd. Het beoogde resultaat is in alle gevallen het verminderen van de aanvalsfrequentie of het volledig stoppen van de aanvallen, zonder ernstige bijwerkingen te veroorzaken.

Het geplande onderzoek in 4Brain behelst verder zowel klinisch als preklinisch onderzoek naar nieuwe diagnostische methodes, nieuwe vormen van neuromodulatie, naar een beter inzicht in de ziektemechanismen van epilepsie bij proefdier en mens en het ontwikkelen van innovatieve behandelstrategieën zoals optimale epilepsiechirurgie, chemogentische en optognetische technieken, fotofarmacologie en het ontwikkelen van nieuwe en geavanceerde technieken voor het overbrengen van energie op zenuwweefsel.

Bijkomend wordt onderzoek verricht naar onderliggende oorzaken van epilepsie, in landen met een hoog inkomen (HIC) en landen met een laag tot gemiddeld inkomen (LMIC) en naar de effecten van epilepsie en co-morbiede aandoeningen op hersengezondheid (Brain Health).