Project

Tumor-RNA-biomerkers in bloed: van lab tot bed

Code
01P03717
Looptijd
01-10-2017 → 31-10-2020
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Morphological sciences
    • Oncology
    • Morphological sciences
    • Oncology
    • Morphological sciences
    • Oncology
Trefwoorden
biomerkers RNA, tumor
 
Projectomschrijving

Tegenwoordig nemen te veel kankerpatiënten medicijnen waarvan ze niet profiteren. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat genetische verschillen tussen tumoren verschillen in de werkzaamheid van hetzelfde medicijn veroorzaken, resulterend in genezing voor sommige patiënten, terwijl andere niet op de therapie reageren. Daarom willen onderzoekers de biologische kenmerken van elke kankerpatiënt in kaart brengen
bepalen welk medicijn het beste werkt voor de patiënt. Dit zogenaamde precisie oncologie paradigma is veelbelovend, maar er is nog meer werk nodig voordat het volledig in de kliniek kan worden geïmplementeerd.
In mijn postdoctoraal onderzoek probeer ik nieuwe tests voor biologische karakterisering van kankers te ontwikkelen en toe te passen, door tumor-afgeleide stoffen te onderzoeken die circuleren in het bloed van kankerpatiënten, d.w.z. van extracellulaire tumor afgeleide RNA-stoffen. Meer specifiek zal ik testen welk type bloedmonsters voor de analyse van deze stoffen moet worden gebruikt en hoe deze bloedmonsters moeten worden verzameld. Vervolgens zullen de ontwikkelde methodologieën worden toegepast om specifieke stoffen te detecteren die precisie-oncologie kunnen implementeren voor long-, colon- en borstkanker, en om kankerspecifiek te detecteren.
stoffen die circuleren in het bloed van patiënten met andere vormen van kanker. Als zodanig zal ik nieuwe horizonten verkennen van het veelbelovende onderzoeksveld van op bloed gebaseerde precisie-oncologie. Het uiteindelijke doel is om de uitkomst van kankerpatiënten te verbeteren door middel van verbeterde therapiemonitoring en follow-up.