Project

Plasma-geassisteerde depositie van anisotrope multifunctionele coatings op 3D poreuze scaffolds

Code
01P02317
Looptijd
01-10-2017 → 04-08-2019
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Promotor
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Classical physics
    • Elementary particle and high energy physics
    • Other physical sciences
Trefwoorden
anisotrope scaffolds
 
Projectomschrijving

Dit project heeft het uitdagende doel om de depositie van multifunctionele gradiëntcoatings door het hele interieur van 3D-scaffolds te onderzoeken voor toepassingen in interface-weefseltechnologie, zoals de regeneratie van schade aan het bot-kraakbeeninterface. Gradiëntcoatings zijn in het verleden ontwikkeld via natchemische benaderingen, maar hebben vaak te kampen met ernstige stabiliteitsproblemen.
Om dit fundamentele probleem aan te pakken, zal in dit project een alternatieve plasma-ondersteunde aanpak (plasmapolymerisatie) worden onderzocht. Deze oplosmiddelvrije depositiemethode met zeer stabiele dunne films is nooit toegepast voor de ontwikkeling van dergelijke coatings op 3D-steigers, wat duidelijk de hoge nieuwigheid van het voorgestelde onderzoek bewijst. Dankzij de kennis en expertise van de kandidaat die hij tijdens zijn doctoraat en de internationale samenwerkingen heeft verzameld
persoonlijk geïnitieerd, zullen verschillende doelstellingen worden bereikt in dit project: 3D scaffold printing, plasmareactorontwerp door middel van softwaremodellering, optimalisatie van het plasmapolymerisatieproces, immobilisatie van biomoleculen en in vitro analyse. Als gevolg hiervan zal dit innovatieve onderzoek leiden tot een meer fundamenteel begrip van plasmapolymerisatie van multifunctionele coatings in 3D-structuren en over hoe reactorontwerp het anisotrope karakter van plasmabekledingen kan regelen. Als dit lukt, kan een echte doorbraak worden verwacht op het gebied van interface-weefseltechnologie, wat dit niet alleen een heel nieuw, maar ook een zeer hoog winstvoorstel maakt.