Project

DNA-methylatiemarkers om het succes van de behandeling van biologische geneesmiddelen bij de ziekte van Crohn te voorspellen

Acroniem
METHYLOMIC
Code
41Y07823
Looptijd
01-01-2023 → 31-12-2026
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Gastro-enterology
    • Inflammation
Trefwoorden
immuniteit
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Bij veel immuungemedieerde ziekten, zoals de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis, moet het immuunsysteem worden onderdrukt. Dit is waar biologische therapie om de hoek komt kijken, zoals de toediening van therapeutische antilichamen die zich richten op inflammatoire eiwitten of het blokkeren van de activiteit/handel in immuuncellen. Het succes van de behandeling is echter variabel en er zijn geen biomarkers die de klinische respons kunnen voorspellen, waardoor patiënten onnodig lijden en hoge zorgkosten ontstaan. Het door de EU gefinancierde METHYLOMIC-project richt zich op epigenetica als middel om de uitkomst van biologische therapieën te voorspellen. Onderzoekers zullen biomarkers voor DNA-methylatie introduceren en valideren als nauwkeurige voorspellers van respons op therapie.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Health and Digital Executive Agency (HADEA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.