Project

Functionalisering van cellulosegebaseerde substraten en vezels om nieuwe materialen te verkrijgen

Acroniem
VALCELMAT
Code
41B06724
Looptijd
01-10-2024 → 30-09-2028
Financiering
Europese middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Theory and design of materials
Trefwoorden
Nieuwe materialen
 
Projectomschrijving

Door middel van innovatie en toegepast onderzoek wil VALCELMAT bedrijven, groei en de heropleving van economische activiteit ondersteunen. Dit project is in lijn met de eisen van

consumenten en dus economische spelers. Het hoofddoel is om op proefschaal nieuwe materialen te ontwerpen die vervolgens kunnen worden gebruikt als nieuwe, meer milieuvriendelijke manieren van verpakking, textiel en composietmaterialen. Uiteraard gaat deze filosofie hand in hand met een aanpak die niet alleen ecologisch maar ook sociaal verantwoord is.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het VALCELMAT-project gericht op het toevoegen van waarde aan cellulose, een van de meest overvloedige en hernieuwbare polysachariden op aarde, in nieuwe toepassingen zoals verpakking, textiel en additieven voor bioplastics en biocomposieten in de breedste zin van het woord. Cellulose, dat gemakkelijk en goedkoop kan worden gewonnen uit plantaardige biomassa, zal op een ecologisch verantwoorde manier worden gemodificeerd met behulp van duurzame chemie of enzymatische processen, om het nieuwe functionaliteiten te geven (barrière voor micro-organismen, barrière voor gassen, weerstand tegen vocht en vuur) met behoud van zijn intrinsieke eigenschappen (afwezigheid van toxiciteit en biologische afbraak). De wijzigingen zullen worden uitgevoerd met behulp van innovatieve, milieuvriendelijke batch- en continuprocessen, met name reactieve extrusie, met het oog op opschaling voor markttoepassingen. De begunstigden van dit project zijn entiteiten uit de papier-, textiel- en kunststofindustrie, wat betekent dat de toepassingsgebieden zullen worden gediversifieerd, met als gevolg economische ontwikkelingen voor de regio's door de aanwezigheid van dit type industrie in het VALCELMAT-impactgebied.

Onze aanpak vereist de onderlinge verbinding van verschillende vaardigheden, zowel menselijke als materiële. Om dit project tot een goed einde te brengen, hebben we een consortium opgezet van academische, industriële en institutionele partners die geografisch verspreid zijn over het impactgebied van het programma. Het feit dat sommige partners al met elkaar hadden samengewerkt, was een voordeel bij het ontwikkelen van ons consortium. Het resultaat is dat we entiteiten hebben die elkaar 'kennen'. Bovendien hebben sommige partners, zoals UArtois en MaNo, al samengewerkt in een INTERREG FWF-programma dat in 2019 wordt afgerond. UGent en MaNo werkten ook samen aan een project gefinancierd door INTERREG FWVl, dat eindigde in 2022.

Het innovatieve aspect van ons VALCELMAT-project met betrekking tot de verschillende materialen waarop de introductie of coating van gemodificeerde biogebaseerde verbindingen gericht is, is een pluspunt. In feite richten we ons hier op verschillende markten en we willen geen product ontwerpen voor slechts één gebied, maar eerder analoge/homologe verbindingen ontwerpen voor verschillende toepassingen. De toepassingsgerichte kant van ons project is een essentieel element en we houden voortdurend de mogelijkheid en verplichting in gedachten om op grotere schaal te kunnen produceren.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.