-
Medical and health sciences
- Health promotion and policy
- Epidemiology
- Nutritional physiology
- Public health nutrition
De stijgende populariteit van veganistische diëten heeft geleid tot een groeiende belangstelling voor het begrijpen van de langetermijneffecten ervan op de gezondheid.
Recent onderzoek heeft duidelijk de potentiële voordelen van een exclusief plantaardig dieet aangetoond - zoals een verminderd risico op hart- en vaatziekten en een betere controle van het lichaamsgewicht.
Tegelijkertijd brengt het veganistische dieet ook een aantal uitdagingen met zich mee, die hoofdzakelijk verband houden met de lagere inname en/of tekorten van een aantal essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B12 en vitamine D, calcium, ijzer, eiwitten en omega-3-vetzuren.
Om deze reden lopen veganisten mogelijk een groter risico op specifieke aandoeningen, zoals bepaalde hematologische stoornissen of een verminderde botgezondheid. Bovendien zijn er aanwijzingen dat althans een deel van de veganistische bevolking veganistische producten en vleesvervangers gebruikt met een eerder inadequate voedingswaarde en dat er bijgevolg behoefte is aan begeleiding op het niveau van de voedselproductie en -distributie om aan de behoeften van deze mensen te helpen voldoen.
Deze studie heeft tot doel de geschiktheid van het voedselpakket en daarnaast ook de voedingsstatus te onderzoeken bij personen die een veganistisch dieet aanhouden. Bovendien willen de onderzoekers instrumenten voor gezondheidsbevordering ontwikkelen die individuen kunnen helpen de juiste voedingskeuzes te maken en die ook gezondheidswerkers - zoals diëtisten en huisartsen – kunnen helpen bij het begeleiden van hun patiënten.
Met behulp van gevalideerde voedingsanamnese instrumenten en op basis van specifieke bio-merkers zal deze studie het dieet en de voedingsstatus in representatieve steekproeven van de algemene veganistische bevolking analyseren, de aanwezigheid van belangrijke voedingsstoffen in veganistische diëten evalueren en hun verband met gezondheidseffecten - zoals cardiovasculaire aandoeningen en botgezondheid - bestuderen. Door gegevens over de inname via de voeding te combineren met bio-merkers van de voedingsstatus, zal het onderzoek een holistisch beeld geven van de gezondheidsrisico's en voordelen die met veganisme gepaard gaan. De bevindingen zullen bijdragen aan een gedetailleerder begrip van veganistische voedingspatronen en richtlijnen kunnen verstrekken om de gezondheidseffecten voor veganistische bevolkingsgroepen te optimaliseren.
Samen met wetenschappelijke partners uit verschillende Europese landen willen we de veganistische cohorte ook in de toekomst opvolgen om longitudinaal onderzoek mogelijk te maken waarin de associaties tussen het volgen van een veganistisch dieet en specifieke markers van gezond ouder worden kunnen worden bestudeerd.