-
Social sciences
- Social law
De COVID-19 pandemie heeft alle actoren binnen de Europese luchtvaart, en niet in de laatste plaats de organisaties van de sociale partners, zwaar op de proef gesteld. Waar media en vakbondsbronnen berichtten over de impact van de crisis, zijn empirische en wetenschappelijke gegevens/bewijzen over de toename van het aantal arbeidsomstandigheden en de complicaties bij het voldoen aan de verplichtingen van de werkgevers echter zeldzaam en onvolledig. Een actueel beeld van het arbeidslandschap in de luchtvaart ontbreekt en zou de organisaties van sociale partners meer macht geven in de context van de sociale dialoog. Met de voorgestelde actie zouden sociale partnerorganisaties van zowel werknemers (ECA en ETF) als werkgevers (ENAA) het initiatief om te werken aan deze broodnodige update, dit in samenwerking met het wetenschappelijk onderzoeksteam van de Universiteit Gent.
Het algemene doel van de actie is het versterken van de (positie van sociale partnerorganisaties in het) debat en de onderhandelingen met betrekking tot het recht op (e)kwaliteit in/van tewerkstelling, de duurzaamheid van de (mis)gebruikte strategieën in de Europese luchtvaart en het geven van de nodige aandacht en focus aan het belang van menselijk kapitaal.
Dit project bestaat uit de herwerking van de studie over atypische tewerkstelling in de luchtvaart die 10 jaar geleden werd uitgevoerd door de Universiteit Gent.Deze studie was een eyeopener voor Europa met betrekking tot de status van werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden in Europa.Het is nu tijd om bijgewerkte gegevens te verzamelen en een vergelijking te maken, waarbij de evolutie in het afgelopen decennium wordt geanalyseerd en mogelijke trends en uitdagingen voor de toekomst worden voorgesteld.
Het onderzoek zal dezelfde onderwerpen en nieuwe ontwikkelingen behandelen met behulp van traditionele methoden zoals enquêtes, interviews, seminars en literatuuronderzoek. Het project zal andere technieken ontwikkelen om informatie te verkrijgen op plaatsen waar traditionele methoden minder succesvol zijn.
De instellingen en lidstaten klagen vaak over het gebrek aan gegevens over werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden van cockpitpersoneel. Deze studie heeft tot doel een zo goed mogelijke momentopname te geven van de werkgelegenheid en de arbeidsomstandigheden van vliegtuigbemanningen. Het doel is een solide basis te verschaffen voor het aanpakken van de sociale uitdagingen waarmee de luchtvaartsector wordt geconfronteerd.