Project

MULTISENSOR: ontwerp en validatie van meerdere sensoren

Acroniem
MULTISENSOR
Code
180M0118
Looptijd
01-02-2018 → 31-10-2020
Financiering
Privémiddelen via IWT/VLAIO
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Other engineering and technology
Trefwoorden
design sensor
 
Projectomschrijving

Dit project richt zich op de behoeften van machine-, voertuig- en componentenbouwers, fabrikanten van monitoringsysteem en ontwikkelaars van software-engineeringtools.

Mechatronische systemen worden almaar complexer, onder andere omwille van het toenemende aantal monitoringfunctionaliteiten. Naast de traditionele functies (bijv. Proces- en prestatiemonitoring) worden er nog permanent nieuwe toegevoegd (bijv. In-line kwaliteitsbewaking, online statusmonitoring, comfortinschatting).

Traditioneel wordt elke monitoringfunctionaliteit afhankelijk van de andere ontwikkeld en worden ook de sensoren niet onder de verschillende functionaliteiten verdeeld. Deze aanpak vereenvoudigt het ontwerpproces maar het resultaat is niet optimaal. Ze leidt tot mechatronische systemen met teveel sensoren, verspreid over teveel locaties. Tot nog toe, met relatief weinig monitoringfunctionaliteiten, was deze niet-optimaliteit nog vaak aanvaardbaar. Maar met het toenemende aantal monitoringfunctionaliteit wordt deze niet-optimaliteit te groot.

Ook wordt elke monitoringfunctionaliteit traditioneel apart en via real-life experimenten getest. Het toenemende aantal functionaliteiten verveelvoudigt nu echter de testkosten en dus dringt een nieuwe aanpak zich op.

Kortom, ondernemingen moeten de manier waarop ze multifunctionele monitoringsystemen met meerdere sensoren ontwerpen en testen optimaliseren. Met dit project willen we een gestructureerde, door softwaretools ondersteunde methodologie voor het ontwerpen en virtueel testen van multifunctionele monitoringsystemen met meerdere sensoren ontwikkelen.