Project

VE∞X - Virtuele Engineering ∞ eXperience voor productie- en logistieke omgevingen

Code
179C03424
Looptijd
01-10-2024 → 30-09-2026
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: IWT/VLAIO
Overige informatie
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Virtual reality and related simulation
  • Humanities and the arts
    • Digital and interaction design
  • Engineering and technology
    • Automation and control systems
    • Computer aided engineering, simulation and design
    • Manufacturing automation
    • Human-centred design
    • Systems design
Trefwoorden
Virtuele inbedrijfsstelling industriële automatisering toegevoegde realiteit
 
Projectomschrijving

Situering

Tegenwoordig is het niet evident meer om industriële vakliteratuur en -tijdschriften open te slaan zonder met de term digital twin te worden geconfronteerd. Binnen een productie context vallen daaronder alle applicaties waar digitale tools ingezet worden om de fysische realiteit virtueel na te bootsen om zo productie- en logistieke omgevingen te kunnen ontwerpen, aansturen en optimaliseren. In de industrie raken digitale tweelingen steeds meer ingeburgerd. Het potentieel om digitale tweelingen in te zetten in de bredere scope van productie- en logistieke omgevingen is heel groot. Maar veel bedrijven en vooral KMOs slagen er niet in om de eerste stap te zetten. Twee typische toepassingsdomeinen om dit te initiëren zijn (1) “virtuele engineering” waar een 3D model gebruikt wordt om een productieproces te dimensioneren en virtueel in bedrijf te stellen; en (2) “virtuele user experience” waar werknemers laagdrempelig kunnen interageren met een gegenereerde 3D omgeving die realistische productiesituaties afspeelt gerelateerd aan hun jobinhoud in functie van gebruikersonderzoek en training.  Er bestaan nog steeds heel wat uitdagingen om dergelijke applicaties te creëren en te onderhouden. Het gevolg is dat typevoorbeelden op vandaag vooral gekend zijn als pilootomgevingen en demonstraties van geïsoleerde toepassingen die vaak niet breder uitgerold worden in de industrie door een gebrekkige business case. De belangrijkste oorzaken zijn: (1) geen evidentie om de gepaste tools te selecteren; (2) het opstellen van virtuele replica’s is typisch heel manueel en dus arbeidsintensief op het vlak van content creatie en interactie; (3) gebruiksscenario’s zijn sterk afhankelijk van menselijke handelingen die niet eenvoudig te beschrijven zijn; (4) gebruikstesten of training mogelijk maken vereisen een degelijk niveau van detail om realistische scenario’s te kunnen testen en trainen; en (5) Applicaties rond virtuele engineering en virtuele user experience worden te veel los van elkaar opgezet, met veel dubbel werk als gevolg.             
Zowel in het kader van virtuele engineering als virtuele user experience bevinden we ons in erg snel evoluerende tijden. Mede door voorgaand onderzoek in beide betrokken labo’s en door snelle technologische evoluties zijn we ervan overtuigd dat het momenteel haalbaar is om grote delen van de processen te automatiseren en om beide technologieën aan elkaar te koppelen, en dat op maat van de KMO. Eindelijk kan op een schaalbare manier het technische en menselijke verhaal bij het uitrollen van digital twins aan elkaar worden gekoppeld.

Algemeen doel

De algemene doelstelling is het ondersteunen van systeemintegratoren, machinebouwers en productiebedrijven bij het kostenefficiënt opzetten en onderhouden van digitale tweelingen van productie- en logistieke omgevingen voor het uitvoeren van “virtuele engineering” en “virtuele experience” projecten. Naast het potentieel van elk afzonderlijk, ligt de meerwaarde vooral ook in de continue synergie tussen beide domeinen, namelijk virtuele engineering ∞ experience, of kortweg VE∞X. Door deze te bevorderen, zal dit project de kloof tussen tools en gebruikers overbruggen, de laagdrempeligheid van deze technologieën verhogen, en het gebruik ervan in het Vlaamse productielandschap stimuleren.

Binnen onze doelgroep maken we een onderscheid tussen productiebedrijven en integratoren (primair) en technologiebedrijven die simulatiesoftware en/of xr applicaties ontwikkelen (secundair). Dit project zal hen (1) in staat stellen om vanuit geïnformeerde beslissingen in te zetten op de juiste technologie, (2) zelf aan de slag laten gaan met beschikbare tools, (3) begeleiden in hun vraagarticulatie en (4) het vinden van en (5) het communiceren met de geschikte partners waar nodig.

Concrete doelen

  • In kaart brengen van de mogelijkheden en adoptie van virtuele engineering en virtuele experience in Vlaanderen. Classificatie van tools en identificatie van methodes, uitdagingen en opportuniteiten.
  • Aanpakken van de geïdentificeerde uitdagingen en realiseren van nieuwe methodes om het laagdrempelig modelleren en interageren met een virtuele replica mogelijk te maken.
  • Ontwikkelen van een testplatform waarop het projectteam samen met de technologieleveranciers en consultancy bedrijven de nieuwe methodes kunnen uittesten, verifiëren en demonstreren.
  • Uitwerken van case studies bij de leden van de begeleidingsgroep ter validatie van de technische en economische haalbaarheid van de VE∞X methodes.
  • Verspreiden van de projectresultaten naar de uitgebreide doelgroep via publicaties, workshops en studiedagen.
  • Integreren van de resultaten in het onderwijsaanbod van UGent en HoWest.