Project

Best practices en innovaties voor een duurzame imkerij

Acroniem
B-Thenet
Code
41S03422
Looptijd
01-09-2022 → 31-08-2026
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Animal pathology
Trefwoorden
bijen
Overige informatie
 
Projectomschrijving

De imkers in de EU produceren elk jaar 200 000 ton honing. Dit is echter niet voldoende om aan de vraag op de EU-markt te voldoen. Vooruitgang in digitalisering en innovatie kan de bijenteelt helpen bevorderen. In deze context zal het door de EU gefinancierde B-THENET-project een multi-actorbenadering implementeren om de bijenteeltsector in de EU economisch levensvatbaarder en duurzamer te maken. De aanpak zal de hele duurzame landbouwsector betrekken bij het verzamelen, categoriseren en helpen selecteren van best practices en toepasbare onderzoeksresultaten, met behulp van een bottom-up methodologie. Praktijken die voldoen aan de behoeften van imkers zullen bijvoorbeeld worden geselecteerd, gedeeld en aangepast in een openbaar platform en 13 nationale subnetwerken. Het project zal rekening houden met territoriale verschillen en op maat gemaakte en gevalideerde praktijken aanpassen. B-THENET zal de kanalen die het meest door imkers worden geraadpleegd in kaart brengen op een platform dat beschikbaar is in 15 EU-talen.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent zal een van de 13 nationale B-THENET centra oprichten waar praktijkvalidatie zal plaatsvinden. Er zullen nationale evenementen en webinars worden georganiseerd, opleidingen over best practices en innovaties zullen worden uitgevoerd met een gestandaardiseerde methodologie voor delen/leren en opleiden.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.