Project

Fotonische en elektronische geïntegreerde schakelingen voor LiDAR-technologieën van de volgende generatie

Acroniem
NiteLiDAR
Code
41H09123
Looptijd
01-09-2023 → 31-08-2027
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Optical fibre communications
    • Electronic design
Trefwoorden
fotonische integratie opto-elektronica halfgeleiders fotonische geïntegreerde schakelingen Elektrotechniek en elektronica
 
Projectomschrijving

LiDAR - of Light Detection and Ranging -technologie duikt overal op. Industrie-experts voorspellen een steeds grotere rol voor LiDAR in alles van geavanceerde rijondersteuningssystemen tot autonoom rijden, autonome mobiliteitstoepassingen, gasdetectie, enz. De vraag naar de technologie is ongekend hoog en zal naar verwachting gestaag toenemen in alle markten. NiteLiDAR zal nieuwe wegen inslaan in de LiDAR-technologie door hogere integratieniveaus mogelijk te maken, waaronder optische fased array op basis van solid-state bundelbesturing en on-chip frequentiegemoduleerde continue-golfgebaseerde afstandsbepaling, waardoor mechanische componenten overbodig worden en de kosten van LiDAR zullen dalen. Om dit te bereiken zal NiteLiDAR gebruik maken van de allernieuwste kennis die wordt gegenereerd rond fotonische geïntegreerde schakelingen (PIC) en elektronische geïntegreerde schakelingen (EIC), terwijl de huidige hiaten worden opgevuld en de schaarste aan kennis rond de grotendeels onderbenutte LiDAR-on-a-chip technologie wordt aangepakt. NiteLiDAR creëert daarom een platformoplossing die garant staat voor Europees leiderschap op het gebied van LiDAR-technologieën van de volgende generatie.

De missie van NiteLiDAR is het opleiden van 10 doctoraatskandidaten (DC's) met out-of-the-box denken en een ondernemersmentaliteit op het gebied van LiDAR-technologieën als specifieke expertise, en fotonische en elektronische integratie (d.w.z. halfgeleider) vaardigheden en expertise in een breder perspectief, die essentieel zijn voor de implementatie van de EU Chips Act, en - in bredere zin - voor de Europese halfgeleiderautonomie.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.