-
Medical and health sciences
- Primary health care
Het versterken van de eerstelijnszorg vereist eerstelijnszorgprofessionals die in staat zijn om de complexe en veranderende behoeften van een diverse patiëntenpopulatie aan te pakken in een veranderende context van wijzigend personeelsbestand en organisatie van de werkplek. Binnen dit projectvoorstel omvat 'eerstelijnszorg' steeds zowel gezondheidszorg en welzijnszorg als een eenheid van twee onderling afhankelijke zorgdomeinen.
Een sterke organisatie van en een sterk personeelsbestand in de eerstelijnszorg is de sleutel tot een hoog kwaliteitsvol gezondheidszorgsysteem. Het opleiden van zorg- en welzijnsprofessionals voor werk in de eerstelijnszorg is daarom van fundamenteel belang. Onderwijssystemen hebben competentiegerichte curriculumontwikkeling ingevoerd die gebaseerd is op vakspecifieke competentiekaders. Veel opleidingen hebben cursussen of modules over eerstelijnszorg opgenomen. Deze richten zich op specifieke onderwerpen die relevant zijn voor de eerstelijnszorg, maar werken niet toe naar specifieke eerstelijnszorgcompetenties omdat deze nog niet voldoende zijn bestudeerd en geïdentificeerd.
Binnen deze onderzoekslijn willen we
- Het primaire zorglandschap van de praktijk en de primaire zorgpatiëntentrajecten beschrijven
- Een kernset van generieke competenties en samenwerkingscompetenties voor de eerstelijnszorg ontwikkelen en het concept van een eerstelijnszorgidentiteit definiëren.
- De ervaringen van eerstelijnszorgteams met contextuele variabelen die hun gezamenlijke workflow beïnvloeden beschrijven. Context verwijst naar zowel de interne context (praktijkorganisatie) als de externe context (interactie van de praktijk met het bredere gezondheids- en sociale zorgveld).
De kernset van generieke competenties en competenties voor samenwerking in de eerstelijnszorg zal worden geïmplementeerd binnen onderwijsinstellingen gedurende het hele continuüm van levenslang leren door eerstelijnszorgprofessionals.
Deze kernset zal ook van nut zijn voor professionals in de eerstelijnszorg in de praktijk als leidraad voor reflexive practice en interprofessioneel leren op de werkplek.