Project

Identificatie en preventie van sociale ongelijkheid in de opvolging van abnormale screeningsresultaten voor baarmoederhalskanker

Code
DOCT/013177
Looptijd
24-03-2025 → 20-09-2026 (Lopend)
Doctoraal onderzoeker
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Preventive medicine
    • Epidemiology
Trefwoorden
cancer epidemiology cancer prevention cervical cancer screening social inequalities follow-up abnormal screening
 
Projectomschrijving

Baarmoederhalskanker blijft een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid, met aanzienlijke sociale ongelijkheden in incidentie, sterfte en opvolging van screening, zelfs in hooginkomenslanden zoals België. Ondanks de invoering van een georganiseerd screeningsprogramma in Vlaanderen in 2013, blijft het opvolgingspercentage van afwijkende uitstrijkjes onder de WHO-doelstelling van 90%, vooral bij sociaal kwetsbare vrouwen. Het bestaande faalveiligheidsmechanisme, dat in 2018 werd ingevoerd, heeft als doel de opvolging te verbeteren, maar de impact ervan op sociale ongelijkheden is nog onduidelijk.

Dit doctoraatsonderzoek, onderdeel van een FWO-project binnen de oproep "Kom op tegen Kanker", heeft als doel om: (1) sociale ongelijkheden in de tijdige opvolging van afwijkende screeningsresultaten in Vlaanderen in kaart te brengen, (2) de effectiviteit van het ‘fail-safe’-mechanisme in het aanpakken van deze ongelijkheden te evalueren, en (3) een interventie te ontwikkelen en te testen in co-creatie met de doelgroep om de tijdige opvolging te verbeteren.

Een retrospectieve cohortstudie op populatieniveau  zal gekoppelde administratieve gegevens analyseren van het Belgisch Kanker Register (BCR), het Intermutualistisch Agentschap (IMA) en Statistics Belgium (Statbel) om de opvolgingspercentages vóór en na de invoering van het faalveiligheidsmechanisme te onderzoeken. Daarnaast zal kwalitatief onderzoek met zorgverleners hun ervaringen en perspectieven verkennen omtrent factoren die bijdragen tot niet-tijdige opvolging van abnormale screeningsresultaten voor baarmoederhalskanker (WP1).

Om de hiaten aan te pakken die in de eerste twee onderzoeksvragen aan het licht komen, zal een interventie ontwikkeld worden in co-creatie met de belangrijkste stakeholders (vb. vrouwen zonder (tijdige) opvolging, zorgverleners). Een pilootstudie zal de haalbaarheid, geschiktheid en potentiële effectiviteit van de interventie beoordelen. De resultaten zullen bijdragen aan onderbouwde strategieën om de opvolging van baarmoederhalskankerscreening te verbeteren en sociale ongelijkheden in kankeruitkomsten in Vlaanderen te verkleinen (WP2).