Project

Schone Waterlopen door O3G

Acroniem
Schone Waterlopen
Code
41I05623
Looptijd
01-09-2023 → 31-08-2026
Financiering
Europese middelen: divers, Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • (Waste)water treatment processes
Trefwoorden
waterlopen waterzuivering geavanceerde oxidatieprocessen
 
Projectomschrijving

Rioolwaterzuiveringen (RWZIs) zuiveren huishoudelijk en industrieel afvalwater dat vervolgens als effluent naar het oppervlaktewater wordt afgevoerd. Hoewel de effluentkwaliteit de afgelopen jaren heel sterk is verbeterd, vragen onder andere opkomende organische microverontreinigingen (OMVs) zoals medicijnresten, pesticiden en PFAS-verbindingen steeds meer aandacht.

Via het Vlaanderen-Nederland Interregproject Schone Waterlopen door O3G willen verschillende partners in Vlaanderen (Vlakwa, AM-Team, Aquafin, CAPTURE, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent) en Nederland (Hogeschool Zeeland, PureBlue Water en Waterschap de Dommel) demonstreren dat Ozonisatie (O3) in combinatie met Granulair Actief Kool (GAK) kan worden ingezet op RWZIs als een innovatieve, doelmatige en kostenefficiënte nabehandelingstechniek die de oppervlaktewaterkwaliteit verbetert in Vlaanderen en Nederland.

Ozonisatie is een uiterst efficiënte techniek om een breed scala aan organische microverontreinigingen te verwijderen, maar heeft als nadeel dat er schadelijke nevenproducten zoals bromaat en transformatieproducten gevormd kunnen worden. Een hogere ozondosering, die nodig is voor verregaande verwijdering van OMVs, leidt hierbij ook tot een groter risico op de vorming van die nevenproducten. Bij GAK-filtratie worden die nevenproducten niet gevormd, maar is een frequente regeneratie van het actief kool noodzakelijk, wat dan weer leidt tot hoge kosten en een grote CO2-voetafdruk.

Daarom wordt in dit project onderzocht hoe deze twee technologieën zo goed mogelijk op elkaar kunnen worden afgestemd om een zo hoog mogelijke OMV-verwijdering te behalen met een minimale vorming van nevenproducten, een minimale GAK-regeneratie en een optimaal energie- en grondstoffenverbruik.

Binnen het project zullen onder andere testen worden uitgevoerd op nieuwe volle-schaal installaties bij Aquafin te Aartselaar en bij Waterschap De Dommel te Tilburg.

Meer info is te vinden op: https://interregvlaned.eu/schone-waterlopen-door-o3g/over-ons

 

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent is een wetenschappelijke partner in het project en is in eerste instantie verantwoordelijk voor het uitvoeren van laboschaal experimenten die het werkingsmechanismen en de effectiviteit van O3-GAK onderzoeken. Daarnaast zal gekeken worden naar mogelijkheden voor digitale online monitoring, vooral op basis van UV-VIS metingen en het ontwikkelen van multicriterium controlestrategieën. Verder zullen analysemethoden voor recalcitrante OMV ontwikkeld worden, vooral voor gebruik bij de laboschaal experimenten. Naar het einde van het project wordt bekeken of het een haalbare meerwaarde is om deze analyses ook gericht toe te passen op de pilootopstellingen of full scale installatie. Tenslotte zal meegewerkt worden aan een hotspotanalyse van de RWZI’s in Vlaanderen, waarbij in kaart gebracht voor welke RWZI’s het prioritair is om O3-GAK te implementeren.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.