Project

Ontwikkeling, Implementatie en evaluatie van een multicomponenten voedingsinterventie gericht op studenten van het hoger onderwijs

Code
365H01222
Looptijd
01-10-2022 → 30-09-2026
Financiering
Middelen door bilaterale samenwerking (privé en stichtingen)
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Health promotion and policy
    • Public health nutrition
Trefwoorden
studenten voeding gezondheidsbevordering hoger onderwijs
 
Projectomschrijving

Gezien ongezond voedingsgedrag en obesitas twee belangrijke risicofactoren zijn van kanker en andere welvaartsziekten, is het van groot belang om reeds van jongs af aan een gezond voedingspatroon te bevorderen en zo gewichtstoename te voorkomen. De overgang van de middelbare school naar het hoger onderwijs is echter een goed bestudeerde risicoperiode van gewichtstoename en het niet volgen van de aanbevolen voedingsrichtlijnen. Dit project omvat daarom de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een preventieprogramma met als doel het eetgedrag bij Vlaamse hoger onderwijsstudenten te verbeteren en hierdoor tevens gewichtstoename te voorkomen. Op de lange termijn zal dit bijdragen tot een verminderde ontwikkeling van kanker en andere welvaartsziekten. Wanneer dit programma effectief blijkt, kan dit programma verspreid worden naar alle hoger onderwijsinstellingen in Vlaanderen als deel van een grootschalige preventiestrategie.

Concreet zal dit onderzoeksproject bestaan uit 1) het identificeren van relevante actoren binnen het hoger onderwijs en het peilen naar hunperspectievenrond facilitators en barrières voor adoptieenimplementatievaninterventiestrategieën; 2) het ontwikkelen en implementeren van een multicomponent preventieprogramma a.d.h.v. het Intervention Mapping Protocol en met een participatieve aanpak en 3) eeneffect-enprocesevaluatievandeontwikkeldeinterventie bijtweehogeschool-entweeuniversiteitscampussen.