Project

Het effect van restelementen ontsluiten via de NANO-engineering van duurzaam MARTensitisch staal

Acroniem
NANO-S-MART
Code
41C01224
Looptijd
01-11-2024 → 31-10-2028
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Nuclear physics not elsewhere classified
Trefwoorden
Residuen
 
Projectomschrijving

De Europese staalindustrie bevindt zich op een kritiek punt, ingeklemd tussen de harde marktomstandigheden en de verplichting om de klimaatverandering te beperken. De ijzer- en staalindustrie is verantwoordelijk voor een hoge uitstoot van broeikasgassen, met name kooldioxide (CO2), die 5,7% uitmaakt van de totale uitstoot in de EU (2,2 ton CO2 per ton gegoten ruwstaal, zie de gegevens van World Steel). Verschillende Europese staalproducenten (waaronder ArcelorMittal) hebben zich er in het kader van het Green Deal-initiatief toe verbonden om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te verwezenlijken en zich aan te sluiten bij de doelstelling van de Europese Unie om tegen 2050 een uitstoot van nul te bereiken. Deze toezeggingen leiden tot een verschuiving van de overheersende staalproductiemethode, die momenteel gebaseerd is op hoogoven/basiszuurstofoventechnologie (BF/BOF), naar schonere productietechnieken die gekenmerkt worden door een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot. Naarmate de industrie opschuift in de richting van schonere productiemethoden, met name die waarbij gebruik wordt gemaakt van vlamboogovens (EAF) en de nadruk ligt op het recyclen van ijzerschroot, ontstaat er bezorgdheid over de mogelijke verontreiniging van staal met restelementen zoals Cu, Sn, As, Sb en P.
Het NANO-S-MART project komt tegemoet aan deze dringende behoefte en richt zich op de systematische en diepgaande analyse van de invloed van restelementen in martensitische staalsoorten.
Martensitische staalsoorten, die van vitaal belang zijn in belangrijke sectoren zoals de bouw, de automobielindustrie, de energiesector en defensie, spelen een centrale rol in de inspanningen van de EU om klimaatneutraliteit te bereiken en het gebruik van hernieuwbare energie te verhogen.
Het project richt zich op overwegingen op macro-, micro- en nanoschaal en omvat het hele staalproductieproces. Het NANO-S-MART-project wil duidelijke richtlijnen bieden voor het herontwerpen van staalsoorten en het valideren van technologieën in relevante omgevingen. Door kenniskloven te overbruggen en baanbrekende technologieën te omarmen, probeert NANO-S-MART een revolutie teweeg te brengen in de productie van martensitisch staal en bij te dragen aan een duurzame en circulaire economie in de EU.