Project

Gepersonaliseerde geneeskunde met behulp van een geavanceerd point-of-care hulpmiddel voor gestratificeerde behandeling bij hoog-risico cardiovasculaire patiënten

Acroniem
PoCCardio
Code
41S01224
Looptijd
01-12-2023 → 30-11-2028
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Electrochemical methods
  • Medical and health sciences
    • General diagnostics
Trefwoorden
Biochemie en moleculaire biologie
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Hart- en vaatziekten (CVD's) zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Naast gevestigde risicofactoren zoals verhoogde bloeddruk, bloedglucose of lipidenniveaus, maken circulerende proteomische en genetische markers verdere stratificatie van patiënten mogelijk. Terwijl sommige van deze markers routinematig kunnen worden gemeten in laagdrempelige zorginstellingen, vereisen andere toegang tot zeer gespecialiseerde en kostbare laboratoriumomgevingen die meestal alleen te vinden zijn in grotere tertiaire instellingen. Het doel van dit project is het ontwikkelen en op maat maken van een point-of-care (PoC) instrument, dat onlangs is ontwikkeld in het kader van HORIZON 2020. Met behulp van geavanceerde lab-on-a-chip (LoC) en microfluïdische technologie zal het instrument verder worden ontwikkeld om gekwalificeerde biomarkers en polymorfismen uit vingerprikbloed te meten om cardiovasculaire patiënten met een hoog risico te helpen identificeren, classificeren en monitoren. De klinische validatie van deze biomarkers en het PoC-instrument zal vervolgens worden uitgevoerd in een prospectieve, gerandomiseerde multinationale studie waaraan alleen bestaande en goedgekeurde geneesmiddelen zullen deelnemen. Op basis van hun specifieke patroon van gekwalificeerde biomarkers zullen patiënten worden toegewezen aan ofwel een standaard farmacologische behandeling, ofwel een intensievere behandeling op maat.
Gegevens afkomstig van de klinische validatiestudie zullen een rijke bron vormen voor complexe AI-gestuurde computationele analyse om potentiële voorspellers voor primaire en secundaire uitkomstparameters te onderzoeken.
Het onderzoek zal verder de wetenschappelijke basis vormen voor de ondersteuning van regelgevende instanties met betrekking tot de goedkeuring van respectievelijk companion diagnostics en aanbevelingen voor het voorschrijven van geneesmiddelen.In het algemeen heeft dit project tot doel de zorg voor en de doeltreffendheid van de behandeling van patiënten met CVD te verbeteren door middel van een geavanceerde, op biomarkers gebaseerde, gepersonaliseerde geneeskunde.Om deze doelen te bereiken is een evenwichtig consortium van vijf academische onderzoekspartners en twee MKB-bedrijven samengesteld.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Health and Digital Executive Agency (HADEA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.