Project

Circulaire ontwerp- en fabricagetechnieken voor zeer efficiënte geïntegreerde axiale flux motoraandrijvingen van de volgende generatie voor elektrische voertuigen

Acroniem
CliMAFlux
Code
41P07824
Looptijd
01-01-2024 → 31-12-2026
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Renewable power and energy systems engineering
Trefwoorden
elektromotor axiale flux
Overige informatie
 
Projectomschrijving

CliMAFlux zal nieuwe concepten ontwikkelen (bijv. op het gebied van excitatie en koeling) voor axiale fluxmotoren met betere prestaties (bijv. >35% minder energieverlies in rijcycli), waardoor de behoefte aan zeldzame aardmetalen met 60% afneemt, gebruikmakend van high-fidelity multifysicamodellen (bijv. elektromagnetisch, thermisch, mechanisch en op systeemniveau) en digitale tweelingen. Er zullen innovatieve ontwerpen en fabricageprocessen worden voorgesteld om: (i) de vermogensdichtheid te verhogen tot >23 kW/l, door middel van nieuwe materialen en verbeterd thermisch gedrag; (ii) circulariteit te verbeteren gedurende de levensduur (inclusief >70% recyclebaarheid aan het einde van de levensduur); en (iii) kostenconcurrentievermogen te garanderen (50% kostenreductie) op massaproductieniveau (het bereiken van ~€5/kW). De CliMAFlux-boordmotoren worden geïntegreerd met de vermogenselektronica en mechanische transmissiesystemen. De resulterende elektrische aandrijvingen zullen worden aangestuurd door robuuste voorspellende controllers op basis van de CliMAFlux digitale tweeling, inclusief kunstmatige intelligentie (AI) voorspellingsmodellen, die ook nieuwe functionaliteiten in voertuig(sub)systemen mogelijk zullen maken, waardoor de volledige capaciteit van de volledige geëlektrificeerde aandrijflijn wordt benut.

De individuele motor (met focus op ongeveer 90 kW continu vermogen) en het geïntegreerde aandrijfsysteem zullen worden gebenchmarkt over een bredere waaier van voertuigen, zowel op het vlak van prestaties als milieu-impact, op virtuele (X-in-the-Loop met digitale twin) en hardware testplatformen tot TRL 7, d.w.z. op een elektrisch onderzoeksvoertuig dat al beschikbaar is bij de deelnemers aan het consortium. Om deze ambitieuze doelstellingen te bereiken, bundelt CliMAFlux de competenties van 4 academische partners, 1 industrie-georiënteerd RTO, 3 KMO's en 1 LE met specifieke R&D- en productiefaciliteiten op het gebied van motor- en transmissieontwikkeling, vermogenselektronica-integratie, geëlektrificeerde voertuigsystemen, auto-ontwerp en levenscyclusanalyse en kostenaspecten.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.