Project

Behandeling minimale ziekte positieve acute myeloïde leukemie patiënten

Code
365W8915
Looptijd
01-01-2015 → 31-12-2018
Financiering
Middelen door bilaterale samenwerking (privé en stichtingen)
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Immunology
    • Immunology
    • Immunology
Trefwoorden
acute myeloïde leukemie
 
Projectomschrijving

Ondanks alle vooruitgang in de behandeling van kanker blijft het in veel gevallen een dodelijke ziekte. Een van de grootstee doorbraken van de laatste jaren betreft de immunotherapie. Dit is een nieuwe vorm van behandeling die het afweersysteem van de patiënt, dat het bij patiënten met kanker vaak laat afweten, opnieuw krachtiger moet maken, waardoor het de kankercellen efficiënter aanvalt en vernietigt.

We hebben in het labo een nieuwe vorm van immunotherapie ontwikkeld, en de eerste ziekte waarvoor we deze nieuwe behandeling willen uittesten is acute myeloïde leukemie, een vorm van bloedkanker. We zijn er reeds in geslaagd vanuit stamcellen uit het beenmerg of bloed van patiënten, afweercellen (zogenaamde T-cellen) te maken, die specifiek de leukemiecellen herkennen, aanvallen en vernietigen. Deze methode werd met succes uitgetest bij muizen met acute myeloïde leukemie.

In dit project willen wij deze methode nu onderzoeken bij mensen. Na een eerste testfase om de non-toxiciteit van deze methode te controleren, zullen wij een kleine studie opstarten waarin deze nieuwe immunotherapie wordt toegepast bij een aantal patiënten met acute myeloïde leukemie met een slechte prognose.