Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling van innovatieve statistische methoden om de loonkloof tussen mannen en vrouwen beter te analyseren, in het kader van de EU Pay Transparency Directive. Vanaf 2027 worden werkgevers met meer dan 150 werknemers verplicht om hun loonkloof te rapporteren. Wanneer de gecorrigeerde loonkloof meer dan 5% bedraagt, moeten werkgevers dit verder onderzoeken en indien nodig corrigerende maatregelen treffen. Naast het bedrijfsniveau wordt de loonkloof ook op individueel niveau bestudeerd.
Huidige methoden maken vooral gebruik van eenvoudige lineaire regressiemodellen om de loonkloof binnen bedrijven te analyseren. In samenwerking met private partners die loondata verstrekken, onderzoekt dit project nieuwe benaderingen. De belangrijkste doelstellingen zijn:
- Toepassing van causale technieken en machine learning om diepere inzichten te verkrijgen in de loonkloof.
- Onderzoek naar de haalbaarheid van het voorspellen van de loonkloof op individueel niveau.
- Ontwikkeling van alternatieve, rang-gebaseerde methoden om de loonkloof te kwantificeren, die minder gevoelig zijn voor uitschieters.
Dit project draagt bij aan het verbeteren van statistische instrumenten voor een accuratere en eerlijke analyse van loondiscriminatie.