-
Humanities and the arts
- Heritage and cultural conservation
- Museum studies
Het Cultureel Erfgoeddecreet van de Vlaamse Gemeenschap bevat een aantal instrumenten, waaronder het Kwaliteitslabel voor Collectiebeherende Instellingen. Het GUM & Plantentuin kregen deze erkenning twee jaar na de opening, in juli 2022. Dit Kwaliteitslabel is een belangrijk instrument omdat het toegang geeft aan collectiebeherende organisaties tot zowel project- als werkingssubsidies voor het uitvoeren van hun (erfgoed)functies.
De (jaarlijkse) structurele werkingssubsidies, worden toegekend voor een periode van minimaal vijf jaar. Een collectiebeherende entiteit met een Kwaliteitslabel kan ingedeeld worden bij het landelijke of bovenlokale niveau. Een aanvraag voor indeling is onderdeel van de aanvraag voor werkingssubsidies. De indeling is van onbepaalde duur. GUM & Plantentuin dienden samen met het beleidsplan ook een aanvraag in voor een indeling op landelijk niveau.
Strategische Doelstelling 1 GUM & Plantentuin beheren hun unieke, rijke en levende collectie op een duurzame manier en maken ze toegankelijk voor onderzoek en onderwijs in het Collectiecentrum.
Strategische Doelstelling 2 GUM & Plantentuin vergroten als FORUM de wetenschappelijke geletterdheid van bezoekers, nemen hen mee in de wereld van twijfel en stimuleren kritisch denken in een meerstemmige dialoog.
Strategische Doelstelling 3 GUM & Plantentuin bereiken en betrekken diverse gemeenschappen in een brede community.
Strategische Doelstelling 4 GUM & Plantentuin nemen hun rol op als vernieuwende en activerende bruggenbouwer.
Strategische Doelstelling 5 GUM & Plantentuin verduurzamen hun werking, met aandacht
voor mensen, middelen en kennismanagement.