Project

Fundamentele stappen vooruit voor de brandveiligheid van grote houtconstructies met inbegrip van de uitdooffase van de brand

Acroniem
FIReSafeTimber
Code
41T01222
Looptijd
01-10-2022 → 31-12-2022
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma, Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Promotor
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Building physics
    • Other civil and building engineering not elsewhere classified
    • Safety engineering not elsewhere classified
Trefwoorden
hout uitdooffase van de brand grote constructies fire safety engineering
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Hoge houten gebouwen zijn momenteen een duurzame oplossing voor steden met hoge bevolkingsdichtheid. Hun grote barrière wereldwijd is verbonden met brandveiligheid en standaard brandtesten laten de uitdooffase van de brand weg. Dit is echter van cruciaal belang voor houtconstructies omdat hout reeds zijn mechanische eigenschappen verliest bij relatief lage temperaturen. Aldus moet de precieze interactie tussen brand en constructie worden begrepen, omdat het voortschrijden van de temperatuur doorheen het hout met dragende functie, onverwachts kan leiden tot falen van de constructie. FIReSafeTimber onderzoekt de belangrijkse uitdagingen in verband met branddynamica in houten gebouwen en de resulterende verslechtering van de mechanische eigenschappen van het hout, door gebruik te maken van rekenmodellen en brandtesten op verschillende schalen. FIReSafeTimber beoogt de ontwikkeling van op prestatie gerichte methodolgieën voor het brandveilig ontwerp van houten constructiesystemen, met inbegrip van de effecten van de uitdooffase van de brand.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.