-
Medical and health sciences
- Other paramedical sciences not elsewhere classified
Implantatie van het embryo in een ontvankelijke baarmoeder is cruciaal voor de voortplanting van zoogdieren, maar wordt nog steeds slecht begrepen. Deze uitdaging is vooral belangrijk voor de menselijke gezondheid, aangezien tot tweederde van de menselijke zwangerschappen verloren gaat door mislukte implantatie. In de landbouwsector, met name voor duurzame melk- en vleesproductie, is het begrijpen en verbeteren van de embryo-implantatie even cruciaal. Hoge peri-implantatiesterftecijfers bij vee leiden tot lagere efficiëntie, winstgevendheid en milieuduurzaamheid. Er is nog veel onbekend over de moleculaire routes en regulerende mechanismen van embryo-endometriale interacties bij mensen en vee. Om ethische en praktische redenen kan implantatie bij de mens niet adequaat in vivo bestudeerd worden en blijft het een uitdaging in de meeste diermodellen.
IMPLANTEU is een internationale gemeenschap van onderzoekers met als doelstellingen
1) Het ontwikkelen van een moleculaire blauwdruk van menselijke implantatie in gezondheid en ziekte;
2) het verbeteren van de implantatiegeschiktheid voor voedselproducerende zoogdieren en
3) het ontwikkelen van een geavanceerde toolkit voor implantatieonderzoek.
IMPLANTEU biedt multispecies, multisector en multimodel moleculair en systeemimplantatieonderzoek, waarbij complementaire expertise op het gebied van voortplantings- en stamcelbiologie, geneeskunde, fysiologie, ethiek en recht, en baanbrekende technologieën zoals embryomodellen op basis van stamcellen, organoïden, machinaal leren en organ-on-chip worden geïntegreerd.
IMPLANTEU zal 13 doctoraatskandidaten opleiden door middel van onderzoek, innovatie, detacheringen in academische en industriële omgevingen, horizontale en gerichte cursussen en interacties met belanghebbenden. De resultaten van IMPLANTEU zullen bijdragen aan een beter begrip van de bijdrage van embryo's en endometriën aan reproductief succes, innovaties in de behandeling van onvruchtbaarheid, efficiëntie en duurzaamheid van dierlijke productie, weefselbio-engineering, interactie tussen ziekteverwekker en gastheer, reproductieve toxicologie en stamcelbiologie.